"Utmärkt" badkvalitet i nästan hela landet

Flera sjöar har fått stänga under sommaren på grund av dåligt badvatten. Men generellt blir kvaliteten bättre i landet. –Den är alldeles utmärkt, säger Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakning vid Havs- och vattenmyndigheten.

Det är, generellt sett, inga problem med badvattnet i landet, enligt Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakning vid Havs- och vattenmyndigheten.

Det är, generellt sett, inga problem med badvattnet i landet, enligt Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakning vid Havs- och vattenmyndigheten.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-17 19:50

Tidigare i somras rapporterades om att kvaliteten på badvattnet i Sverige försämrats de senaste åren, något som ökat risken för att bli magsjuk eller få infektioner vid ett svalkande sommardopp. Antalet prov som visar på otjänligt vatten har fördubblats mellan 2015 och 2019.

Men att badvattenkvaliteten därmed skulle vara allt sämre i landet stämmer inte, enligt Mikael Krysell.

– Delvis beror det på att kommunerna har blivit bättre på att ta prover, och vara på alerten när man misstänker att det är något dåligt. Och det är klart att om man tar fler prover då kommer man att hitta fler dåliga prover också, säger han.

Stängda sjöar

Flera sjöar har tvingats stänga tillfälligt under sommaren efter att prover visat på förhöjda halter av bakterier.

– Man kan vända på det om man vill vara optimistisk och säga att kommunerna är bättre på att tala om när det är dåligt vatten så det är säkrare för de badande, säger Krysell.

EU-bad

Av de cirka 2 500 badplatser som finns i kommunernas badvattenregister klassas knappt 450 som EU-bad.

– Det finns en lite flytande definition där, men en bra sommardag, om det normalt sett är 200 badande per dag då ska kommunen klassa det som ett EU-bad och följa EU:s regler. Och det är de baden som har en blå skylt med en, två eller tre stjärnor på och en badande gubbe. Sitter det tre stjärnor är det utmärkt kvalitet, det betyder att det i princip aldrig är några problem på det stället utan vattnet är rent.

Enligt Krysell har över 90 procent av badstränderna i Sverige den högsta, trestjärniga, kvaliteten. Och ytterligare fem procent har två stjärnor.

– Det är bara några få bad i hela Sverige där man har problem någorlunda regelbundet. Andelen badstränder som har den högsta klassificeringen har ökat med tiden, generellt blir det bättre. Sedan är det inte omöjligt att det just i år har varit lite sämre. Men det är lite svårt att peka ut någon orsak nu i alla fall.

Lokala problem

Krysell säger att det är svårt för den badsugne att själv avgöra om vattnet är dåligt eller inte. Men att grumligt vatten "ofta är tecken på att något är galet", även om det inte behöver innebära att man får vända hem med badfilten i handen.

– Problemen är ofta lokala. Är det så att det är problem på ett ställe så kan det räcka med att åka till en annan strand ett par kilometer bort. Det är inte så att man behöver åka upp till Pite havsbad om man är i Smygehuk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!