Second hand-butiker överösta under pandemin

Sveriges second hand-kedjor har fått in ovanligt många skänkta varor under coronakrisen. De tror att det beror på att fler personer har haft tid att rensa i hemmet.

Alireza Mobasheri, på Skåne Stadsmission, säger att butikerna haft ett ökat inflöde av skänkta varor på omkring 10–15 procent under coronakrisen.

Alireza Mobasheri, på Skåne Stadsmission, säger att butikerna haft ett ökat inflöde av skänkta varor på omkring 10–15 procent under coronakrisen.

Foto: Joel Sund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-09 10:05

Coronakrisen drabbade second hand-butikerna hårt. Färre människor som handlade, volontärer som inte kunde arbeta och färre som vågade komma in och skänka prylar. Sedan kom vändningen. De senaste månaderna har några av landets största second hand-kedjor som drivs av ideella organisationer sett rekordsiffror.

– Vi har fått enormt mycket mer varor inlämnade till oss, säger Mats Hillerström, verksamhetschef för PMU Second hand.

Det har kommit in så mycket varor att PMU-butiker runt om i landet har tvingats hyra extra förråd för att få plats. Överskott som butikerna inte har kunnat hantera har fått köras till organisationens logistikcentral i Vårgårda.

– Det har varit en utmaning på sina håll, men det är ett tacksamt problem, säger Mats Hillerström.

PMU Second hand hade i början av pandemin en halverad försäljning och det var svårt att få ihop arbetet i butikerna när de många 70-plussare som arbetar som volontärer var tvungna att stanna hemma. Butikerna har också varit tvungna att permittera personal.

Sedan dess har branschen successivt återhämtat sig och Mats Hillerström tror att butikerna är ikapp vid årets slut.

– Juli månad har på sina håll har varit galet bra. Vi har kommit tillbaka snabbare än vi vågat drömma om.

Tappade en tredjedel

Flera andra av de största aktörerna inom second hand-branschen har sett en liknande utveckling.

Alireza Mobasheri, enhetschef för gåvoinlämning på Skåne Stadsmission, står i en butik i köpcentret Triangeln i Malmö:

– Jämfört med förra året, under perioden mars till sista juni, har vi en ökning på ungefär 10–15 procent, säger han.

Utvecklingen har sett ut på ungefär samma sätt för stadsmissioner runt om i hela landet. Stadsmissionens olika föreningar registrerar all insamling och mäter inflödet.

Även stadsmissionerna tvingades permittera personal när försäljningen gick ner kraftigt i början av pandemin. Under maj, juni och juli har butikerna börjat återhämta sig.

– Vi tappade ungefär 30–35 procent av försäljningen i mars och april. Vissa butiker tappade omkring 60 procent.

Köar för att lämna in

På Stadsmissionens gåvomottagning i centrala Malmö har det blivit ett högt tryck. Vissa dagar står bilar i kö för att komma fram och lämna av kassar med prylar, möbler och textilier. En eftermiddag i början av augusti kommer Majken Adlergård förbi med ett par kassar.

– Det är ett bra tillfälle att rensa i garderoben och lämna in, säger hon.

Pandemin har förändrat vardagen för henne.

– Man har tid över. Jag brukar passa barnbarn och hjälpa till med annat, men nu blir det mycket tid hemma.

En stund senare kommer ytterligare personer som vill skänka varor till Stadsmissionen.

– Jag har gott om tid att rensa, säger Anita Scherstén.

Hon har med sig fyra kassar som hon bär in till gåvomottagningen. I karantän så träffar hon färre vänner och bekanta. Vanligtvis går hon ofta på teater men nu blir det inget med det.

– På grund av corona får man tänka på vad man ska hitta på för meningslöst i dag, säger hon och fortsätter:

– Detta är ju i alla fall lite meningsfullt.

Fördubblat sitt mottagande

Erikshjälpen Second hand vittnar också om en mycket kraftig ökning av inlämnade varor. Organisationen beskriver det som en tydlig effekt av att många människor har fått tid över att rensa och gå igenom saker hemma. Vissa butiker har fördubblat sitt varumottagande jämfört med normalt. Det har också varit en utmaning i sig. I princip över en natt tappade organisationen 80 procent av volontärerna i butikerna, 70-plussarna.

Även Myrorna beskriver en tuff vår som har ersatts av en ovanligt bra sommar.

– Det som har hänt de senaste månaderna är fantastiskt, på vissa platser har vi sålt bättre än tidigare år. När man nu som kund väl vill handla rör man sig mer i närområdet. Man botaniserar mer på hemmaplan, säger vd Caroline Andermatt.

Fakta: Second hand-kedjor

Det finns flera second hand-kedjor i Sverige. Några av de stora är:

Erikshjälpen Second hand har 61 butiker i Sverige. Erikshjälpen är en barnrättsorganisation. Second hand-verksamheten är en ideell förening startad 1990.

Myrorna har 34 butiker i Sverige. Second hand-kedjan ägs av Frälsningsarmén, men drivs som ett eget företag med en egen styrelse.

PMU Second hand har 54 butiker i Sverige. PMU är den svenska pingströrelsens biståndsorganisation. Butikerna drivs av församlingar eller föreningar som samarbetar med PMU.

Sveriges stadsmissioner har sammanlagt 35 butiker. Skåne Stadsmission har fyra butiker. Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner består av medlemsorganisationer som är fristående ideella föreningar eller stiftelser. Butikerna ägs och drivs av respektive lokal förening. Skänkta varor går till människor organisationen möter i sin verksamhet eller säljs i butiker.

Överskottet från butikerna går till organisationernas sociala verksamheter eller internationella arbete.

Vissa butiker har anställda och folk i arbetsträning, men andra drivs helt eller delvis med hjälp av volontärer.

Källa: Myrorna, PMU, Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner och Erikshjälpen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!