MSB: Civilförsvaret behöver mångmiljardbelopp

Sverige behöver lägga 20 miljarder kronor om året för att stärka det civila försvaret, enligt MSB.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Arkivbild.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Arkivbild.

Foto: Lars Schröder/TT

Civilförsvar2023-10-30 02:51

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått ett regeringsuppdrag att föreslå en prioritering för åtgärder för det civila försvaret under perioden 2025–2030.

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka prioriteringarna och vad de skulle kosta per år.

I den första nivån föreslås 10 miljarder kronor årligen. Fokus läggs då på åtgärder som ska leda till att Sverige står emot de inledande konsekvenserna av ett krig. Bland annat rör det sig om fungerande elektroniska kommunikationer, att det nationella elnätet inte ska braka samman samt att sjukvårdens, räddningstjänstens och polisens arbete ska kunna fungera.

"I nivå ett kvarstår mycket stora brister i relation till alla delar av målet för det civila försvaret", skriver generaldirektören.

I den andra nivån, där det föreslås 15 miljarder kronor årligen, förstärks alla de tidigare åtgärderna. Dessutom prioriteras en ökad förmåga att klara de viktigaste samhällsfunktionerna en längre tid.

På nivå tre föreslås 20 miljarder kronor per år. Utöver det som tidigare föreslagits fokuseras på åtgärder som stärker uthålligheten över tid.

"MSB:s underlag visar att det krävs runt 20 miljarder kronor per år för att vi ska ta riktiga kliv mot målet för civilt försvar", skriver Charlotte Petri Gornitzka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!