MĂ„nga höns avlivas – oro för fĂ„gelinfluensan

20 000 unghöns har avlivats sedan ett nytt utbrott av fĂ„gelinfluensa konstaterats pĂ„ en anlĂ€ggning i SkĂ„ne, uppger Jordbruksverket. LĂ€get pĂ„minner om början av förra fĂ„gelinfluensasĂ€songen – som var den vĂ€rsta hittills i Sverige, enligt Statens veterinĂ€rmedicinska anstalt (SVA).

Utvecklingen denna sÀsong Àr allvarlig och liknar den förra sÀsongen, som var den vÀrsta hittills i Sverige. Arkivbild.

Utvecklingen denna sÀsong Àr allvarlig och liknar den förra sÀsongen, som var den vÀrsta hittills i Sverige. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-12-18 15:01

AnlÀggningen som ligger i Simrishamns kommun har spÀrrats av och Jordbruksverket har beslutat om en restriktionszon pÄ 10 kilometer.

De smittade fÄglarna har avlivats och anlÀggningen kommer att saneras.

Det Àr det fjÀrde konstaterade fallet av fÄgelinfluensa pÄ tamfÄgel i Sverige denna influensasÀsong och lÀget Àr nu mycket allvarligt, enligt Katharina Gielen, smittskyddschef pÄ Jordbruksverket.

– Det pĂ„minner om hur det började förra sĂ€songen, med flera fall före Ă„rsskiftet, sĂ€ger hon.

Smittorisken anses vara förhöjd i hela Sverige, men pekas ut som sÀrskilt hög i södra Sverige. DÀr höjdes skyddsnivÄn till nivÄ 2 i början av november, vilket bland annat innebÀr att alla fjÀderfÀn ska hÄllas inomhus.

TvÄ miljoner höns avlivades

Förra vintern och vÄren drabbades Sverige och Europa av den allvarligaste fÄgelinfluensasÀsongen hittills. Bland annat tvingades Sveriges största Àggproducent, i MönsterÄs kommun, avliva omkring tvÄ miljoner vÀrphöns.

– Det vi sĂ„g förra sĂ€songen var att smittan kom frĂ„n vilda fĂ„glar och inte spridning mellan drabbade besĂ€ttningar. Det Ă€r dĂ€rför ytterst viktigt att tama och vilda fĂ„glar hĂ„lls isĂ€r, sĂ€ger hon.

Viruset finns bland annat i spillningen frÄn vilda fÄglar och kan till exempel spridas vidare via bildÀck och skor.

– Vid de stora kommersiella anlĂ€ggningar finns rigorösa hygienrutiner. Men pĂ„ nĂ„got sĂ€tt lyckas Ă€ndĂ„ viruset ta sig in, sĂ€ger Gielen.

Ovanligt hos mÀnniskor

Vissa virusvarianter av fÄgelinfluensa kan smitta mÀnniskor, men det Àr mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen mÀnniska smittats av fÄgelinfluensa.

– Just den hĂ€r varianten som vi ser nu och som vi hade i det förra utbrottet har inte smittat till mĂ€nniska. Det finns inga rapporter om det.

Viruset sprids heller inte via livsmedel.

– Det Ă€r en hög dödlighet i den hĂ€r sjukdomen och djuren sjĂ€lvdör. DĂ€rför vill vi ocksĂ„ avliva dem snabbt eftersom det Ă€r ett djurlidande.

LÀget Àr allvarligt och samma situation rapporteras frÄn andra lÀnder i Europa, enligt Karl StÄhl, statsepizootolog pÄ SVA.

"Förebyggande smittskyddsarbete och omedelbar rapportering av ökad dödlighet Àr otroligt viktigt just nu", sÀger han i ett pressmeddelande.

SjÀlvförsörjningen pÄverkad

Sveriges hade 8,9 miljoner vÀrphöns före det stora utbrottet förra vintern, enligt Jordbruksverket.

Att sÄ mÄnga höns behövde avlivas pÄverkade Sveriges sjÀlvförsörjning av Àgg, enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare pÄ branschorganisationen Svenska Àgg.

– Vi tappade en stor produktion, och eftersom det var unghöns som drabbades sĂ„ fanns inga höns att fylla pĂ„ med.

Först i början av nÀsta Är vÀntas produktionen vara tillbaka, med ökad export.

– Varje dag av utan misstanke om smitta Ă€r en bra dag. Men det Ă€r klart att vi Ă€r oroliga att Ă€ven Ă€ggproducenter ska drabbas av viruset, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius.

Fakta: FĂ„gelinfluensa

FÄgelinfluensa Àr en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjÀderfÀn.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med vÀldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta mÀnniskor, men det Àr mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen mÀnniska smittats av fÄgelinfluensa.

Förra vintern drabbades Sverige av flera stora utbrott i vad som beskrivits som den vÀrsta fÄgelinfluensasÀsongen hittills. Bland annat tvingades Sveriges största Àggproducent, i MönsterÄs kommun, avliva omkring tvÄ miljoner vÀrphöns.

FĂ„gelinfluensa sprids inte via livsmedel.

KÀlla: Jordbruksverket, Statens veterinÀrmedicinska anstalt, FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!