Kunde köpa dynamit trots indraget tillstånd

En man hade blivit av med sitt tillstånd men kunde ändå fortsätta köpa sprängmedel i över ett års tid.

Mannen dömdes nyligen till fängelse i fyra år och nio månader för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Arkivbild.

Mannen dömdes nyligen till fängelse i fyra år och nio månader för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-04 06:52

Fallet är ett tydligt exempel på bristande kontroller vid försäljning av sprängmedel, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är stora risker om det brister i kontrollen av dynamitsprängämnen med tanke på att de inte bara används till legala ändamål utan även sprids i kriminella kretsar, säger åklagare Lotta Karlsson till SVT.

Mannen dömdes nyligen till fängelse i fyra år och nio månader för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt domen planerade han att sälja sprängmedlen vidare. Domen är överklagad och mannen förnekar brott.

Försäljningen till mannen kunde fortgå eftersom kommuner som utfärdar tillstånd inte har krav på sig om att informera leverantörer då tillstånd dras in, och leverantörer har inte själva något krav om att kontrollera med kommunerna.

– Det är ett stort problem. Det vi jobbar med nu som kan vara en lösning är ett nationellt register över alla tillstånd, säger Rolf Weinander, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har tillsyn över de flesta försäljarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!