Gängledare i Sundsvall får 11 års fängelse

En 21-årig man som pekats ut som drivande bakom gängkriget i Sundsvall i vintras döms till elva års fängelse och utvisning. Mannen fälls bland annat för förberedelse till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Ytterligare 19 personer döms i det stora gängmålet.

21-åringen tecknad under huvudförhandlingen som hölls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

21-åringen tecknad under huvudförhandlingen som hölls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2023-11-01 14:03

Åklagaren hade yrkat att 21-åringen skulle dömas till livstids fängelse för bland annat tre fall av mordförsök, ett fall av stämpling till mord och ett fall av förberedelse till mord.

I stället döms han för bland annat förberedelse till mord och två fall av försök till allmänfarlig ödeläggelse. Mannen, som är medborgare i Irak, ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff, skriver Sundsvalls tingsrätt.

Foxtrot och Dalen

Brottsligheten i målet sträcker sig från december 2022 till slutet av januari 2023, och enligt utredningen grundar det sig i en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken med bas i Stockholm.

Konflikten ska ha startat då 21-åringen lämnade den lokala grenen av Dalennätverket i Sundsvall för att i stället ansluta sig till Foxtrot. Mannen inledde då, enligt åklagare Henrik Wallin, en kamp för att ta över narkotikamarknaden i staden och med våld tränga undan sina tidigare kumpaner.

Åtalet innefattar bland annat en skjutning mot tre personer kopplade till Dalennätverket i stadsdelen Bosvedjan i norra Sundsvall den 2 december då en person skadades allvarligt, samt två misslyckade försök att detonera sprängladdningar vid en bostad i Sundsvall.

Utöver våldsdåden rör målet hantering av stora mängder narkotika.

24 åtalade

Sammanlagt åtalades 24 personer, däribland 21-åringen samt ett antal lokala medhjälpare som i olika grad bidragit till brottsligheten. Utöver dem finns ett tiotal så kallade utförare, tillresta från olika delar av landet och som mot betalning tagit på sig att utföra grova våldsbrott.

Ingen fälls för mordförsöket i Bosvedjan, eftersom tingsrätten inte funnit det styrkt vem som skjutit eller vilka som i övrigt medverkat.

Flera döms dock för de två misslyckade sprängförsöken, däribland 21-åringen. Brotten rubriceras dock endast som försök till allmänfarlig ödeläggelse, inte även mordförsök som åklagarsidan gjorde gällande.

– Vi tycker det fanns ett uttalat syfte med sprängningarna, att mörda en person som man visste bodde på adressen. Det framgick av chattar att syftet var att man skulle mörda den här personen, det tycker jag borde lett till att man skulle dömt för mordförsök, säger åklagare Henrik Wallin.

Fälls för mordplan

Huvudmannen fälls även för förberedelse till mord på en man den 26 januari, då en person greps med en automatkarbin och en pistol i stadsdelen Södermalm i Sundsvall. Tretton personer var åtalade för det brottet, varav nio döms.

21-åringen fälls bland annat på grund av meddelanden han skickat där han skrivit att mannen skulle dö, att han kartlagt honom samt beordrat andra att hjälpa till på olika sätt. Vidare har han varit inblandad i hantering av vapen och ammunition som skulle användas vid mordet.

Han döms mot sitt nekande.

Utöver 21-åringen fälls 19 andra personer, för bland annat förberedelse till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott. Straffen varierar från ungdomsvård till sju års fängelse. Tre av de dömda är kvinnor, resten är män eller pojkar.

Utöver huvudmannen ska en 28-åring och en 19-åring utvisas efter avtjänade straff.

Henrik Wallin kan ännu inte svara på om domen kommer överklagas från åklagarsidan.

– Vi får läsa på och analysera domen noggrant och sedan ta ställning till det.

Åklagare Karin Everitt, lokalpolisområdeschef Josef Wiklund samt Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på polisen Västernorrland, vid en pressträff i januari, där de informerade om ett tillslag inom ramen för utredningen. Insatsen förhindrade flera våldsbrott, däribland ett mord och sprängningar, enligt Everitt.
Åklagare Karin Everitt, lokalpolisområdeschef Josef Wiklund samt Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på polisen Västernorrland, vid en pressträff i januari, där de informerade om ett tillslag inom ramen för utredningen. Insatsen förhindrade flera våldsbrott, däribland ett mord och sprängningar, enligt Everitt.
Fakta: 20 personer döms

21-årig man: Döms till fängelse i 4 månader för narkotikabrott.

17-årig pojke (16 vid tiden för brotten): Sluten ungdomsvård i 1 år och 8 månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

28-årig man: Fängelse i 4 år och utvisning för grovt narkotikabrott.

17-årig pojke (16 vid tiden): Sluten ungdomsvård i 1 år för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, hot mot tjänsteman, medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse, narkotikabrott.

16-årig pojke (15 vid tiden): Ungdomsvård för grovt vapenbrott.

20-årig man: Fängelse i 1 år för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

19-årig kvinna: Fängelse i 4 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

16-årig pojke: Ungdomsvård för grovt vapenbrott.

23-årig man: Fängelse i 3 år och 6 månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

19-årig man: Fängelse i 2 år för grovt narkotikabrott.

19-årig kvinna: Fängelse i 1 månad för främjande av flykt och olovlig körning.

29-årig man: Fängelse i 2 år för grovt vapenbrott.

20-årig man: Fängelse i 2 år och 3 månader för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

21-årig huvudman: Fängelse i 11 år och utvisning för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, förberedelse till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse, givande av muta och grovt narkotikabrott.

19-årig man: Fängelse i 5 år och utvisning för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

18-årig man (17 vid tiden): Sluten ungdomsvård i 1 år och 3 månader för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, försök till allmänfarlig ödeläggelse och narkotikabrott.

21-årig man: Fängelse i 1 år för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

20-årig man: Fängelse i 1 år och 6 månader för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

38-årig kvinna: Fängelse i 7 år för förberedelse till mord och grovt narkotikabrott.

20-årig man: Fängelse i 5 år för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.


Fakta: Konflikt mellan Foxtrot och Dalen

En stor del av de skjutningar och sprängningar som skett i Stockholmsregionen under framför allt första halvan av 2023 kopplas av polisen till en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken.

Konflikten bottnar i konkurrens om narkotikamarknader mellan nätverken som båda bedriver storskalig narkotikaverksamhet i angränsande områden och vill expandera. Konflikten har främst rört anspråk på narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall. Utöver det drivs konflikten enligt polisen av en vilja att hämnas tidigare våldsdåd.

Konflikten intensifierades i slutet av 2022 och hade fram till april i år resulterat i ett 40-tal våldsdåd, däribland mord, mordförsök och sprängningar. Dessa har huvudsakligen skett i Stockholm, men även i Sundsvall och Uppsala.

Källa: PM om konfliktbeskrivning från polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!