"Chocken efter smÀllen, man hörde skriken"

Explosionen i det nybyggda barnfamiljstĂ€ta bostadsomrĂ„det i Storvreta utanför Uppsala dĂ€r en ung kvinna dödades sĂ€nder chockvĂ„gor i omrĂ„det. –Det var en kvinna som skrek vĂ€ldigt mycket och vĂ€ldigt lĂ€nge. Det tog lĂ„ng tid innan man kunde slappna av, sĂ€ger Olivia Bohm.

Fredrik Eriksson och Olivia Bohm vaknade av den kraftiga smÀllen, som skapat oro i bostadsomrÄdet.

Fredrik Eriksson och Olivia Bohm vaknade av den kraftiga smÀllen, som skapat oro i bostadsomrÄdet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2023-09-28 10:58

Explosionen ser ut att ha intrÀffat mellan tvÄ villor i det relativt nybyggda villaomrÄdet, dÀr en utbrÀnd bil syns bakom avspÀrrningarna. TrÀfasaden pÄ den ena villan Àr söndertrasad, genom det utblÄsta fönstret i villan bredvid syns en klÀdhÀngare med klÀder.

SmÀllen var kraftig. Minst sex villor har fÄtt sina fönster krossade.

En bit bort har en grupp grannar samlats. Uppsala kommuns krisstöd och personal frÄn socialtjÀnsten Àr pÄ plats. En flicka rullar fram till avspÀrrningarna pÄ sin sparkcykel för att titta pÄ förödelsen. En mamma lÀgger sin arm runt sin sons axlar.

– Vi fĂ„r vĂ€l sĂ€tta oss och prata. Det Ă€r ju svĂ„rt att snacka bort nĂ€r de har sprĂ€ngt tvĂ„ hus, sĂ€ger en pappa som bor nĂ„gra hus bort.

– Men de verkar ta det ganska bra, tillĂ€gger han om barnen.

"Helt sjukt"

Han Àr skakad av hÀndelsen, och vill inte uppge sitt namn. Det som vanligtvis diskuteras mellan grannarna Àr farthinder och liknande. Nu Àr samtalsÀmnet betydligt mörkare.

– Det Ă€r bara barn hĂ€r. Det finns liksom inga busar hĂ€r. Och sĂ„ smĂ€ller de bomber. Det Ă€r helt sjukt, sĂ€ger han.

Liksom alla andra nÀrboende vÀcktes han av explosionen.

– Det lĂ€t jĂ€vligt högt. Hela huset lyfte. Jag flög upp, fattade inte vad som hĂ€nde. Man blir sĂ„ förvirrad, jag trodde först att det var blixten. Sedan förstod jag, ringde 112, och sedan kutade jag ut.

TT: Vad var det som mötte dig?

– Det var kaos. Du ser ju hur det ser ut. Och dĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ fint jĂ€mfört med hur det var. Det var som en krigszon. Det var helt sjukt, skrik och panik.

"VĂ€ldigt chockerande"

Olivia Bohm, 30, bor omkring 100 meter bort pÄ en annan gata.

– Det var vĂ€ldigt chockerande. Vi vaknade plötsligt av att det lĂ€t vĂ€ldigt högt. Vi tĂ€nkte direkt att det mĂ„ste ha varit nĂ„got allvarligt, sĂ€ger hon.

– Man har ju funderat lite pĂ„ att "nĂ€r hĂ€nder nĂ„got hĂ€r", med tanke pĂ„ att det varit en skjutning hĂ€r tidigare, sĂ€ger hennes sambo Fredrik Eriksson, 37.

Han gick ut efter smÀllen och sÄg att mÄnga grannar tagit sig ut, och att den första polisbilen anlÀnde. Han ÄtervÀnde till bostaden för att berÀtta vad han sett. Det var svÄrt för de bÄda att komma till ro.

– Dels chocken efter smĂ€llen, dels hörde man skriken. Det var en kvinna som skrek vĂ€ldigt mycket och vĂ€ldigt lĂ€nge. Det tog lĂ„ng tid innan man kunde slappna av, sĂ€ger Olivia Bohm.

"VĂ€ldigt oroande"

MÄnga poliser Àr pÄ plats, liksom mÄnga journalister. Explosionen vÀcker mycket kÀnslor hos de boende. Flera vittnar om att det Àr ett lugnt omrÄde med mÄnga barnfamiljer.

– Det Ă€r vĂ€ldigt oroande. Man flyttade hit lite just för att det skulle vara ett lugnt omrĂ„de. Det kĂ€nns lite som att det tar sig varsomhelst i stan nu, det spelar ingen roll var man bor. Det Ă€r mĂ„nga oskyldiga som drabbas nu, sĂ€ger Olivia Bohm.

Fredrik Eriksson tror att det Àr viktigt att prata med varandra om det som hÀnt.

– Det Ă€r en orovĂ€ckande situation som vĂ€cker mĂ„nga olika kĂ€nslor. Det viktigaste Ă€r att prata, fĂ„ ut det, lĂ„t det inte ligga kvar och bubbla och skapa en massa konstiga tankar, sĂ€ger han.

Explosionen skedde i ett villaomrÄde pÄ torsdagsmorgonen.
Explosionen skedde i ett villaomrÄde pÄ torsdagsmorgonen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!