15-åring var gift och gravid – utreds på nytt

Skolan slog larm om att en 15-årig elev var gift och gravid. Men polis och åklagare lade ner utredningen – utan att ha förhört flickan. Nu har Åklagarmyndigheten gjort ett omtag, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

När en 15-årig flicka som var nyinflyttad i Sverige började skolan stod det klart att hon var både gift och gravid. Arkivbild.

När en 15-årig flicka som var nyinflyttad i Sverige började skolan stod det klart att hon var både gift och gravid. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud /NTB / TT

Brott2023-09-25 12:29

Den första utredningen kom fram till att inget brott skett kring flickan, trots att ett äktenskap som ingåtts med barn utomlands inte godkänns i Sverige, utom i undantagsfall.

Om ett sådant äktenskap ska kunna registreras måste båda makarna ha hunnit fylla 18 år vid ansökningstillfället. Dessutom måste det finnas synnerliga skäl, om inte äktenskapet ingåtts för 2019, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Flickans pappa har tidigare levt ensam i Sverige och fått uppehållstillstånd. Under sommaren reste han till sitt gamla hemland och var med på den 15-åriga dotterns bröllop. När han återkom till Blekinge hade han med sig sin familj.

Karlshamns kommun och elevhälsan på 15-åringens skola överklagade beslutet att lägga ner polisutredningen. Nu har Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum gått igenom fallet på nytt och kommit fram till att den första utredningen hade flera brister.

Utredningen har återupptagits under ledning av åklagare Linda Caneus i Kalmar.

– Vi har hållit på att utreda detta länge nu och det närmar sig slutet, säger hon till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!