Så satsar de – efter nedläggningen

Ingatorps nya bokhörna håller på att ta form. Nu hoppas Ingatorsborna att man ska kunna satsa på önskat innehåll med hjälp av pengar som en gång donerats till Ingatorps bibliotek.

Lässugna Ingatorpsbor har engagerat sig i en bokhörna i Solgårdens entré.

Lässugna Ingatorpsbor har engagerat sig i en bokhörna i Solgårdens entré.

Foto: Magnus Strömsten

Ingatorp2018-11-01 13:00

Ingatorps bibliotek, som under ett antal år funnits på skolan, stängdes i försomras. Orsaken var få besökare i kombination med sparbeting.

Lässugna har hänvisats till biblioteket i Mariannelund, Eksjö eller en bokbuss en gång i månaden. Bokbussens tider har passat långt ifrån alla. Vid nedläggningsbeskedet väcktes tanken om frivilliga kunde fortsätta driva någon form av verksamhet ideellt. Drygt 10 läsintresserade personer, flera i hembygdsföreningen, har engagerat sig.

Resultatet har blivit en hörna i Solgårdens entré med bland annat böcker från biblioteket som går att låna.

– På tisdagar är det tänkt att det ska vara bemannat, säger Margaretha Thorsson i hembygdsföreningen och en av de drivande att erbjuda litteratur på hemmaplan.

Önskemål finns om såväl cd- som tidningsställ och möjlighet att låna dator och kunna kopiera. Likaså saknas det barnböcker.

Här finns förslag från Ingatorpsborna att man ska kunna använda pengar, som faktiskt avsatts för Ingatorps bibliotek.

– Harald Blanck donerade en del av sina pengar och fastighet till Ingatorps bibliotek. Pengarna avsåg gå till saker som inte var böcker såsom bord, bokhyllor, räknar hon upp.

– Det var 160 000 kronor som mest. Men det fanns ingen särkild kassa så pengarna gick till Eksjö.

Pengarna har dock fortsatt att redovisas separat. I dag finns 45 000 kronor kvar. Hembygdsföreningen vill förvalta pengarna till "biblioteket", ett förslag som nu ligger på kommunens bord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!