Många ville ha julklappar av tomten

Hycklinge JUF:s årliga julgransfest firade 100-årsjubileum när det arrangerades under söndagen. Det var många familjer som hade tagit sig till Höganlid för att vara med.

Att tomten kom på besök har också varit tradition sedan starten.

Att tomten kom på besök har också varit tradition sedan starten.

Foto: Max Elofsson

Hycklinge2019-12-16 14:00

2018 firade föreningen Hycklinge JUF 100-årsjubileum. Nu ett år senare firar de att deras jultradition julgransfesten har funnits lika länge. Det är tradition att det anordnas på tredje advent och så fortsatte det även i år.

– Det är ganska fantastiskt egentligen, att det har hållit på så länge. För att oss är det viktigt att en sådan här tradition kan leva vidare i bygden, säger Stina Kallström, kassör inom föreningen.

Julgransfesten började med dans runt julgranen. Samtidigt spelade Matte Liegnell välkända jullåtar som alla kunde sjunga med i. Efter det var det dags för dagens stora höjdpunkt, nämligen när tomten skulle komma på besöka och dela ut klappar i form av godispåsar. 

Under söndagens evenemang hade familjer med sammanlagt cirka 40 barn tagit sig till julgransfesten i bygdegården Höganlid strax utanför Hycklinge. Det är ungefär så många som det har brukat vara de senaste åren. Även om arrangörerna känner sig nöjda över uppslutningen, märker de att det har blivit allt färre som besöker festen.

– Det är tuff konkurrens i dag med mycket annat i december. På 90-talet var ofta mellan 80 till 90 barn som brukade vara här, säger Jan-Erik Johnsson, ordförande för Hycklinge JUF.

De flesta av besökarna är personer som bor i antingen Hycklinge eller Horn, men enligt Stina Kallström är det även många hemvändare som besöker. I och med att traditionen är så pass gammal är det något som alla i bygden är uppväxta med och för vissa är det inget som man missar.

– Jag minns från när jag själv var liten och tyckte att det var jätteroligt att gå på julgransfesten. Nu är jag här med mina barnbarn och det är roligt också, säger besökaren Anna-Lena Monell.

– Det känns som att det är viktigt även för barnen och inte bara föräldrarna, och det är roligt att det går att få ihop en hel eftermiddag där vi samlas och har roligt ihop, säger Stina Kallström.

I och med detta är säsongen i Höganlid avslutad för det här året. Hycklinge JUF kan nu sammanfatta 2019 som ett väldigt bra år och både Stina Kallström och Jan-Erik Johnsson känner sig nöjda. De har flera idéer om vad de vill arrangera under 2020, men klart är åtminstone att det blir valborgsfirande vid Höganlid.

– Sett över hela året är vi väldigt nöjda och hoppas att det kan fortsätta så, säger Jan-Erik Johnsson.

Julgranen var pyntad med julkulor och ljus.
Julgranen var pyntad med julkulor och ljus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!