Efter nya föreskrifterna: Se maxantalet i butikerna

En kund per tio kvadratmeter. Så lyder nya föreskriften för bland annat butiker. I Hultsfreds kommun ses det inte som ett bekymmer.

På Blombacka Handelsträdgård har maxantalet 23 kunder delats upp för att det ska bli ännu tydligare hur många som får vistas exempelvis vid kassan och i respektive växthus", berättar delägare Christina Andersson.

På Blombacka Handelsträdgård har maxantalet 23 kunder delats upp för att det ska bli ännu tydligare hur många som får vistas exempelvis vid kassan och i respektive växthus", berättar delägare Christina Andersson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-01-11 14:14

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter från i söndags säger att alla besökare ska kunna ha tio kvadratmeter till sitt förfogande. Det gäller handelsplatser, inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus.

undefined
Hemleveranserna har ökat väldigt mycket under pandemin. Det är en bidragande orsak till att Thommie Sundberg, köpman på ICA Nära Sundbergs i Mörlunda, inte ser några problem med maxgränsen på 35 kunder i butiken samtidigt.

Bland butikschefer och köpmän lokalt är det den samlade uppfattningen att restriktionen nog slår hårdare i storstäderna.

– Vi har stor yta i förhållande till vår omsättning, säger Thommie Sundberg, ICA Nära Sundbergs, Mörlunda.

– Här får 35 personer vistas i butiken samtidigt. Det antalet var vi inte uppe i ens vid jul och nyår.

Man säger sig se att kunderna kommer en och en i större utsträckning, fler veckohandlar plus att hemleverans nyttjas flitigt.

undefined
Inte ens i värsta julruschen var det så många som 55 kunder samtidigt, som är nya maxgränsen på ICA Mathuset, Hultsfred. "Sedan ombyggnationen har vi mer butiksyta och annat flöde, det är tur nu", säger köpman Patrik Gladh, som har tillgång till trängselansvariga.

– Sedan vi byggde om har vi ännu större butiksyta och bättre flöde, säger Patrik Gladh, ICA Nära Mathuset, Hultsfred. På måndagen utökade vi även öppettiderna med en timme på morgonen måndag-fredag, så jag ser inte att det blir några problem att klara maxantalet 55 i butiken samtidigt, 

Av samma uppfattning är Roberth Sundberg, ICA Krysset, Virserum, som får släppa in 45 kunder åt gången.

– Vi kontrollräknade vid jul, då var vi som mest uppe i 30-35 kunder samtidigt i butiken, så jag upplever inte att nya föreskrifterna blir något bekymmer att följa.

Både han och brodern Thommie Sundberg tittar på möjligheten att införa en digital räknare, som upplyser kunden om hur många som är inne i butiken för tillfället.

– Vi får ta in max 30 personer åt gången, så många har det aldrig varit samtidigt, säger Jessica Nilsson, butikschef Coop i Målilla. Hos oss slår kassörskan "larm" om det fyller på med kunder, då räknar vi över antalet och skulle det vara många samtidigt låser vi dörren och släpper in efter hand som folk går ut.

På Coop i Virserum kommer max 20 personer kunna vistas i butiken samtidigt, upplyser butikschef Izabella Thylén, och på Coop i Hultsfred gäller 50 samtidigt.

undefined
Willys i Hultsfred är den butik som kan ta emot flest kunder samtidigt. "Max 147 åt gången", upplyser butikschef Björn Gustavsson, som har trängselvärdar som håller koll på hur många som är i butiken samtidigt.

Mest kunder åt gången får Willys i Hultsfred ta in, 147 stycken.

– Det brukar inte vara så många samtidigt, så jag ser inga problem i att ställa om till det, säger butikschef Björn Gustavsson, som har trängselvärdar som håller koll.

Handlar´n i Järnforsen kan ta emot minst antal.

– Ytmässigt gäller fyra-fem samtidigt, men sedan julhelgen har vi valt att begränsa till två-tre, i ett försök att minska risken för smittspridning ytterligare, säger Hans Peter Garpenklint.

Den tillfälliga pandemilagen, som ger fler befogenheter för åtgärder om smittskydd, gäller till utgången av september 2021. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!