Vinden har vänt för vindkraftbolaget

Vindarna har vänt för Emåbygdens Vind, det kommunägda vindkraftsbolaget. Efter flera ekonomiskt svåra år är man nu på god väg mot en vinst i miljonklassen.

Vindarna tycks ha vänt förEmåbygdens vind. Det som många ansett vara en blåsning, är på god väg mot miljonvinst.

Vindarna tycks ha vänt förEmåbygdens vind. Det som många ansett vara en blåsning, är på god väg mot miljonvinst.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-09-28 14:46

– Det känns verkligen bra, tycker kommunalrådet i Hultsfred, Lars Rosander, att vi kan bidra till en miljövänlig omställning och att det äntligen börjat betala sig.

Men vägen till vinsten har varit både lång och krokig. Från starten 2014 och fram till nu har delägarkommunerna både fått skjuta till mer pengar och skriva ner värdet på vindkraftverket, som står i Sundsvall.

Vilket förstås mötts av hård kritik från många håll i de politiska kretsarna i kommunerna.

Men nu hoppas Rosander att kritiken ska lugna sig en smula.

– Den mesta kritiken har ju handlat om ekonomi, säger han. Men vi får ta ett år i taget. Fast just nu ser det förstås bra ut.

Nedskrivning, och ett kapitaltillskott betyder en del, naturligtvis. Men den främsta anledningen är att energipriserna gått upp. Liksom också priserna på elcertifikat.

– Priserna på certifikat har ökat från 60 till 270 kronor, säger Rosander.

Det tillsammans med att elpriserna över lag har ökat, på grund av att det är låga nivåer i vattenmagasinen gör att vindkraftsatsningen nu är på väg mot en vinst. Delårsrapporten till och med augusti pekar på ett överskott med 823 000 kronor. Och prognosen för helåret talar om en vinst på över miljonen.

Vindkraftsbolaget Emåbygdens Vind ägs gemensamt av Hultsfreds kommun (40 procent), Mönsterås 40 procent och Högsby 20 procent. Bolandet producerar elström motsvarande kommunernas behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!