Kommunerna jobbar bättre med miljön

Hultsfreds och Vimmerbys kommuner blir bättre på miljöarbetet och klättrar ett femtiotal platser i Aktuell Hållbarhets rankning.

Den hushållsnära avfallssorteringen som införts är ett plus i rankingen.

Den hushållsnära avfallssorteringen som införts är ett plus i rankingen.

Foto: JK

Hultsfred/Vimmerby2018-09-04 21:00

– Skillnaden är märkbar och det går åt rätt håll. Men det viktigaste är att vi når faktiska resultat och utvecklar ett säkert, bättre och effektivare samhälle, säger Arvid Lindblad, hållbarhetsstrateg på Hultsfred-Vimmerby miljö- och byggnadsförvaltning, i ett pressmeddelande.

Sedan 2009 har Aktuell Hållbarhet rankat kommunernas miljöarbete genom att mäta aktivitet och ambition inom miljöområdet. I årets rankning hamnar Hultsfreds kommun på plats 46 och Vimmerby kommun på plats 52. Det är drygt 50 placeringar bättre än i fjol för båda kommunerna.

Rankningen bygger bland annat på Aktuell Hållbarhets egen kommunenkät som innehåller flera miljörelaterade frågor. Frågorna byter fokus varje år samtidigt som frågeställningarna ändras en aning.

– Syftet med det är att kommunerna ska hålla sig a jour med aktuella frågor och visa vilka resurser som finns eller kanske ett mått på kommunens angelägenhet gällande vår gemensamma framtid. I år var det utökat fokus på cirkulär ekonomi, klimatanpassning, plastanvändning och Agenda 2030 i enkäten, säger Arvid Lindblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!