"Vi är riktigt nöjda med dagen – trots skurarna"

Grönsakscarving. Kroppkakor och surdegsbröd. Trådslöjd och stenbrytning. Elfte upplagan av Lönneberga Mat och Hantverk drog minst lika mycket folk som vanligt till hembygdsgården. ”Vi är väldigt nöjda”, säger Malin Jonsson, i planeringskommittén bakom den växande marknaden.

Zeb och Markus sålde grönsaker av alla de sorter. Mangold och vaxbönor verkade var favorit hos besökarna

Zeb och Markus sålde grönsaker av alla de sorter. Mangold och vaxbönor verkade var favorit hos besökarna

Foto: Micael Rundberg

Lönneberga2018-09-16 11:27

"En riktigt mysig marknad, det här", säger en av de många besökarna som hastar förbi med påsar fyllda med godsaker som mangold, vaxbönor och rågbröd.

När Lönneberga Mat och Hantverk kom till började arrangerande Lönneberga Hembygdsgille lite försiktigt med 30-40 utställare. Det här var i samma veva som intresset för närproducerat vaknade och alltfler kunde tänka sig att åka några mil för att köpa mat och hantverk.

– Det har varit tanken hela tiden, att utbudet ska vara genuint och lokalproducerat. Inget masstillverkat, som man kan hitta precis varsomhelst, säger Malin Jonsson, en av initiativtagarna, som både ville hitta på något som satte Lönneberga på kartan och göra något hon själv brann för, som flitig marknads- och mässbesökare.

Lönneberga Mat och Hantverk har svällt, och det finns uppenbara risker, eller chanser om man så vill, att besökarna gör detsamma. Kön ringlar lång till raggmunken. Här är ingen hejd på matutbudet. Kroppkakor, ostar, chokladpraliner, glass, korvar, konfektyr…

Numera är det ett sextiotal utställare som säljer mat och hantverk, som stickat, korgar, ull, konst, trasmattor, virkat, träslöjd, smycken. De flesta från närområdet.

– Nytt för i år är bland annat silversmide. Och grönsakscarving som en ny upplevelse, det har vi aldrig haft tidigare.

Uppskattningsvis 3 000 besökare kom till Lönneberga hembygdsgård i Åkarps by och för den som ville göra mer än ”köpe å köpe” fanns det förströelse av olika slag. Skådespelare från Komedianterna i Vimmerby bjöd på humoristiska glimtar ur Lönnebergas historia, de yngre besökarna kunde få ett helt nytt fejs hos ansiktsmålare Ann-Marie Evertsson eller ta en ridtur på ponny, eller se de olika utställarna utföra sina hantverk eller varför inte kolla levande höns. Många besökare ville också testa att göra egna smycken tillsammans med Marina gruppen.

Vädret ställde till det en del, några rejäla skurar blev ett ovälkommet inslag.

– Man har ju tyvärr inte så många ställen att ta vägen när det blir dåligt väder och det är möjligt att skurarna gjorde att en del åkte hem lite tidigare. Men trots det blev det en väldigt lyckad dag, säger Malin Jonsson.

1 500 grader i botten av kolet och 800 grader i stålet. Smeden Olof Lindgren i Ankarsrum fångade stor uppmärksamhet på Lönneberga Mat och Hantverk.
1 500 grader i botten av kolet och 800 grader i stålet. Smeden Olof Lindgren i Ankarsrum fångade stor uppmärksamhet på Lönneberga Mat och Hantverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!