Skolans stora makeover har påbörjats

Albäcksskolan ska bli både trevligare och tryggare. Medan eleverna är på sommarlov anpassas skolan efter dagens undervisning. "Det är en härlig känsla för våra tonåringar, det ökar deras känsla av betydelse", säger rektor Karolina Karlsson.

Sitsarna och ryggstöden på minst 400 stolar ska skruvas bort. Marie-Sofie Ekman har greppat skruvdragaren.

Sitsarna och ryggstöden på minst 400 stolar ska skruvas bort. Marie-Sofie Ekman har greppat skruvdragaren.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-06-21 18:00

Dagarna som gått sedan eleverna sjöng "Den blomstertid nu kommer" har varit hektiska. Albäcksskolans makeover är igång. Till så mångas glädje.

Sida vid sida har personal och sommarjobbande ungdomar tömt skolan på både möbler, böcker, skåp och andra inventarier för att lämna i stort sett ett tomt skal åt byggjobbarna.

– För två år sedan började vi driva frågan hårdare mot politiken och lyfta fram forskning som visar hur mycket lärmiljön påverkar. Så det här är verkligen efterlängtat, säger rektor Anna Källåker.

Albäcksskolan har i mångt och mycket sett likadan ut sedan den byggdes 1974. Förutom att den är sliten och upplevs som väldigt trist har heller inte miljön stämt överens med sättet att undervisa.Gamla Albäcksskolan har inte bjudit på de bästa förutsättningarna för att samarbeta, diskutera i grupp och arbeta digitalt.

– Nu får alla klassrum nya möbler och vi satsar på både stå- och sittmiljöer som kan förändras så vi får flera olika alternativ, vilket ska underlättar för eleverna att jobba tillsammans. Allt förstås ergonomiskt och vi har lyft fram vikten av att eleverna ska kunna ladda sina datorer smidigt, säger Anna Källåker. Klassrummen ska vara både härliga och inbjudande att komma in i. Det ökar motivationen och skapar bättre förutsättningar för undervisningen.

Även personalrummen får nya möbler, liksom cafeterian som dessutom får växa sig större.. Flera väggar tas ner så cafeterian blir som en ö med plats för 100 elever, jämfört med dagens 40. Efterlängtat och välbehövligt med tanke på att skolan har 400 elever.

Elevskåpen placeras i nära anslutning till respektive hemklassrum. Både för att ge plats åt fler umgängesytor och öka tryggheten.

– Det har varit en ganska otrygg miljö tidigare, när alla skåp varit samlade utanför cafeterian, säger Karolina Karlsson. För det blir en intensiv tid morgon och eftermiddag.

Hantverkarna har börjat anlända för att påbörja arbetet som ska vara klart till skolstarten i augusti. Nya skåpen har redan kommit och möblerna väntas vecka 32.

– Det känns så fantastiskt roligt och inspirerande att kommunen beslutat satsa på vår högstadieskola. Det är en härlig känsla för våra tonåringar, att kommunen tror på dem och vill satsa. Det ökar deras känsla av betydelse.

Budgeten ligger på 3,1 miljoner kronor.

Siyar Awari gick loss med kofoten på skolans gamla skåp. Feriearbetande ungdomar och personal har hjälpts åt att tömma Albäcksskolan inför sommarens renovering.
Siyar Awari gick loss med kofoten på skolans gamla skåp. Feriearbetande ungdomar och personal har hjälpts åt att tömma Albäcksskolan inför sommarens renovering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!