Risken för ohälsa stor i Hultsfred

Hultsfreds kommun placerar sig på en föga hedrande elfteplats på listan, när SCB presenterar statistik över var risken är störst att drabbas av ohälsa.

Så uppskattas hälsoläget i kalmar Läns alla kommuner enligt undersökningen.

Så uppskattas hälsoläget i kalmar Läns alla kommuner enligt undersökningen.

Foto: Nyhetsbyrpn Siren

Hultsfred2018-07-12 22:06

SCB har listat landets 290 kommuner efter CNI, Care Need Index, alltså ett sätt att mäta hur mycket vård medborgarna använder. Det är första gången som den här undersökningen presenteras på kommunnivå.

– Ett stort antal distriktsläkare har i en enkät fått ange hur olika faktorer påverkar deras arbetsbelastning, säger Anders Karlsson, utredare på SCB till nyhetsbyrån Sirén.

– Ensamstående äldre och utlandsfödda drar upp riskvärdet mest, fortsätter han.

Men det är långt ifrån de enda faktorerna som spelar roll för resultatet av undersökningen. Totalt sett är det sju faktorer som mätts i den här undersökningen. Utifrån det har man sedan räknat ut ett CNI-indiex, för att ge en bild av hälsoläget i kommunerna.

Det som bedömts är i tur och ordning: Ålder över 65 och ensamstående, Utlandsfödd, arbetslös eller i åtgärd, ensamstående föräldrar, person ett år eller äldre som flyttat in i området, lågutbildad, yngre än fem år. De olika faktorerna har viktats lite olika för att ge en korrekt bild.

Allra störst är risken i Södertälje, Botkyrka och Lessebo. Minst är risken i Lomma, allt enligt den här undersökningen.

– Man kan betrakta det här som en uppskattning av den förväntade risken att drabbas av ohälsa, säger Anders Karlsson.som dock poängterar att det kan finnas avvikelser gent emot det verkliga hälsoläget i kommunerna.

"Rektorerna kommer ha huvudansvaret att anställa personal, säger Kerstin Lahi (KD).
"Rektorerna kommer ha huvudansvaret att anställa personal, säger Kerstin Lahi (KD).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!