Nu byggs hus i fabriken igen

Nu är produktionen igång vid Hultsfredshus. Om än i liten skala. "Totalt sett har vi byggt åtta SKL-hus till kommuner runt om i landet", säger Pontus Eklind, VD på Hjältevadshus.

Pontus Eklind vid ett av de fyra hus som ska byggas klara i Norrköping under hösten och vintern.

Pontus Eklind vid ett av de fyra hus som ska byggas klara i Norrköping under hösten och vintern.

Foto: Privat

Hultsfred2018-10-16 21:00

Hjältevadshus blev en av fyra vinnare i den historiska upphandlingen med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I februari var det ett år sedan kontraktet undertecknades, nu skulle bostadskrisen byggas bort.

Hultsfred skulle bli den stora vinnaren. Husfabriken skulle öppnas igen och det talades om hundratals nya jobb. Sedan dess har det varit ganska tyst.

Men – nu lyser Hultsfredshus-skylten igen och det byggs återigen hus i fabriken i Hultsfred. Om än i liten skala.

– Det handlar om stödproduktion till Hjältevadshus, där vi blivit trångbodda. I dagsläget har vi åtta personer sysselsatta i Hultsfred, så får vi se hur det utvecklar sig, säger Pontus Eklind.

– Vi har inte på något sätt skrinlagt planerna för Hultsfred, men det finns inget beslut på att dra igång produktionen. En start där kräver en större investering så vi diskuterar timingen och väntar på fler ordrar. Vi måste titta långsiktigt för att inte äventyra något.

Så här långt har man byggt sex SKL-hus och två är på gång till Åre och Nyköping. Nyköping är för övrigt den största kunden så här långt med tre färdiga hus och ett fjärde under produktion. Totalt 45 lägenheter.

– Och bara Nyköping vill ha minst åtta hus till vad vi vet, så vi har fortsatt hårt tryck från kommunerna fram till halvårsskiftet 2019. För oss är det lång framförhållning, säger Pontus Eklind och fortsätter:

– Nyköping tillhör de kommuner som förstått det geniala i avtalet, som gör att det blir superenkelt att bygga hyresrätter utan en massa krångel med upphandlingar och annat. Det är en jättefördel för oss i industrin såväl som för beställaren och de framtida boende. Med de färdiga husen som referenser kan vi visa hur smidigt det är, menar Pontus Eklind.

– Vi vet att många kommuner står redo, så vi räknar med en andra våg.

Initialt talades det om hundratals nya jobb. Blev det inte som ni tänkt er?

– Både och. Vi hade förhoppningar, men inte så stora förväntningar.

– Det har hänt så mycket annat på villasidan, där orderingången minskat med cirka 20 procent under 2018. Det har skapat utrymme och ökad kapacitet åt SKL-husen i Hjältevad istället. Så avtalet har inneburit att vi inte behövt varsla folk till skillnad från många andra husproducenter. Styckhusmarknaden är orolig. Så jag vill ändå säga att avtalet slagit väl ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!