Mattias blev femma i Yrkes-SM

Det blev till slut en femteplats för lastbilschauffören Mattias Gustafsson i Yrkes-SM, nÀr tÀvlingarna avgjordes i Uppsala.

Mattias Gustafsson gratulerades till femteplatsen av lÀrarna Benny Andersson och Rikard Kling.

Mattias Gustafsson gratulerades till femteplatsen av lÀrarna Benny Andersson och Rikard Kling.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-05-24 21:30

Ett toppenresultat, det bÀsta nÄgonsin för skolan, tycker Benny Andersson, lÀrare pÄ Syab i Hultsfred. SjÀlv Àr Mattias lite för mycket vinnarskalle för att vara helt nöjd med resultatet. Speciellt som han hade vittring pÄ bronsplatsen ganska lÄngt in i tÀvlingen.

Men i momentet att manövrera lastbil med slÀp var inte centimetrarna riktigt pÄ Mattias sida och det blev en sjundeplats. Det hÀr momentet handlar om att backa in en 25, 25 meter lÄng lastbil med 15 centimeter till godo pÄ var sida.

BÀsta placeringen i ett av delmomenten var en andraplats. Mattias visade sig vara en fena pÄ att köra truck och hantera spÀnnband. LastsÀkring för truck gav honom en silverplats och mÄnga vÀlbehövliga poÀng i sammandraget.

– Det kan jag tacka sommarjobbet pĂ„ Ikea Industry i Hultsfred för, sĂ€ger Mattias, dĂ€r körde jag truck och lastade lastbilar en hel sommar.

Och det var lÀrorikt, visade det sig.

Mattias Gustafsson tog studenten frÄn transportprogrammet 2017 och jobbar numera som lastbilschaufför och kör över hela södra Sverige. Att han kom med i Yrkes-SM för unga chaufförer i Är kommer sig av att tÀvlingen hÄlls vart annat Är och det hÄlls kvaltÀvlingar varje Är.

– Hösten 2016 var bĂ„de Mattias Gustafsson och Felix Karlsson ivĂ€g till Söderhamn och kvalade, berĂ€ttar lĂ€raren Rickard Kling, och det gick över all förvĂ€ntan. Felix vann och Mattias blev tvĂ„a.Och eftersom Felix tackade nej till att tĂ€vla vidare fick Mattias chansen. Och den tog han.

– Det var en upplevelse att fĂ„ vara med sĂ€ger han, det var roligt att fĂ„ vara dĂ€r och se hur det gĂ„r till. Och - att jag lyckades ta mig sĂ„ lĂ„ngt.

Syab i Hultsfred Àr ganska bortskÀmda med framskjutna placeringar i olika tÀvlingar. Men den hÀr femteplatsen i Yrkes-SM smÀller förstÄs högt av dem alla.

– Det Ă€r den bĂ€sta placeringen skolan haft nĂ„gonsin, sĂ€ger Benny Andersson som förstĂ„s Ă€r helnöjd med sin före detta elev.

Transportutbildningen pÄ flygplatsen Àr numera den mest sökta utbildningen pÄ Hultsfreds Gymnasium och den har utökats i flera omgÄngar. SÄ i höst kommer det att bli totalt 48 elever som pluggar hÀr ute.

Rikard Kling Àr inte förvÄnad över att utbildningen Àr eftersökt, den leder nÀstan alltid till jobb efter studenten. Ofta Àr det dessutom pÄ Äkerier dÀr eleverna varit ute pÄ APL (Arbetsplatsförlagt lÀrande).

Mattias Gustafsson fick till en femteplats i Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer.
Mattias Gustafsson fick till en femteplats i Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!