Klart: Snart fritt fram att vattna

Nu börjar det bli dags att häva bevattningsförbudet. ÖSKs förbundsdirektion har beslutat att det är tillåtet att vattna trädgården igen från 30 september.

Ett bevattningsförbud måste kännas motiverat för att efterlevas, säger ÖSKs förbundsordförande Åke Nilsson.

Ett bevattningsförbud måste kännas motiverat för att efterlevas, säger ÖSKs förbundsordförande Åke Nilsson.

Foto: Mostphotos, CHarlotte Madestam

Hultsfred2018-09-22 07:00

Tjänstemännen på ÖSK (Östra Smålands Kommunalteknikförbund)  hade dock föreslagit att förbudet skulle få ligga kvar till nästa år för att ge vattentäkterna en chans att återhämta sig.

Men politikerna i direktionen "körde över tjänstemännen och väljer att häva förbudet nu till månadsskiftet.

– Vi hade ett resonemang i styrelsen, säger ordförande Åke Nilsson (KD) och vi kom fram till att efterlevnaden blir blir bättre, om vi måste komma tillbaka med ett nytt förbud. Ett bevattningsförbud måste känna motiverat för att få effekt.

Han anser att ett permanent förbud blir lätt lite "urvattnat".

Samtidigt planerar ÖSK att gå ut med en informationskampanj om vattenvett, om vad man får och inte får göra med det kommunala dricksvattnet. Det ska då handla om allt från biltvätt till att vattna gräsmattan.

– Samtidigt jobbar vi på att ta fram en nödvattenplan för att säkerställa tillgången på dricksvatten och tala om hur man ska prioritera vattentillgången, säger Åke Nilsson.

När det gäller sommarens bevattningsförbud är det än så länge för tidigt att se vilken effekt det haft.

– Jag tror att det har fuskats lite här och var, det är ju ganska många som har slangar ner i sjöar och vattendrag, säger Nilsson, men på det hela taget har det fungerat skapligt.

Bevattningsförbudet infördes tidigt i somras, sedan man sett att nivåerna i brunnarna sjönk snabbt och man befarade att det skulle bli lika låg vattenföring som i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!