Kämpar mot flera bränder

Ett stort antal skogsbränder har under helgen ställt till det för räddningstjänsten i Hultsfred – och läget är under söndagen fortsatt pressat.

Foto: Micael Rundberg

Hultsfred/Vimmerby2018-07-15 19:20

Under lördagseftermiddagen­ och kvällen brakade det loss ordentligt för räddningstjänsten i Hultsfred, som inom loppet av några timmar fick rycka ut på ett större antal bränder runt om i kommunen. Ett av de första larmen som räddningstjänsten åkte på - och som snart visade sig vara den allra största branden - kom vid strax innan klockan 15 på lördagseftermiddagen och gällde ett skogsområde strax söder om Virserum. Området som brann var cirka 350 gånger 250 meter, och ett par timmar efter att det första larmet kom in arbetade cirka 20 brandmän på platsen. Trots de många styrkorna var det svårt att få kontroll över elden och när lördagen övergick i söndag var branden ännu utom kontroll.

– Vi kommer att vara kvar här och jobba åtminstone resten av det här dygnet, det är en sak som är klar, sade Ulf Bowein, insatsledare på räddningstjänsten, på söndagseftermiddagen.

Vid denna tidpunkt hade antalet brandmän nästan fördubblats och en helikopter hade kallats in för att hjälpa till med släckning. Eftersom samtliga brandmän i Hultsfred redan är ute och bekämpar bränderna har personal från Jönköping och Kronoberg kallats in för att stötta upp.

En annan brand som är svårsläckt är en mellan sjön Välen och Stora Hammarsjön. Den arbetar runt 35 man med. Även denna brand, som spridit sig över ett område av cirka 250 gånger 150 meter, är svårsläckt och först ett dygn efter att den startat fick man kontroll över branden.

Vid 18.30 på söndagskvällen säger räddningschef Leif Vigren Eriksson att det kan ta flera dagar att släcka skogsbranden.

– När vi anser att det är släckt får markägaren så småningom ta över det här, säger han.

Totalt har räddningstjänsten i Hultsfred hantera fyra skogsbränder av större dignitet, samt flertalet mindre bränder i terrängen runt om i kommunen under helgen. Många av bränderna tros ha orsakats av åsknedslag.

Vid flera tidpunkter har Hultsfreds räddningstjänst varit hårt ansatt och använt alla sina resurser.

– Vi har tomt i våra bilar. Men vi har en skogsbrandsdepå med två stora containrar med slang och brandarmatur. Den kördes upp från Vetlanda klockan ett i natt. Vi har stora problem men vi löser det, sade Leif Vigren-Eriksson, till TT på söndagsförmiddagen.

Under lördagen fick även räddningstjänsten i Vimmerby rycka ut på ett par terrängbränder av mindre karaktär.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med någon av bränderna. Inte heller ska några fastigheter ha drabbats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!