Heltid som norm har tagit nästa steg

”Heltidsarbete som norm” har tagit ett steg till. De anställda inom vård och omsorg har gjort sitt val, om de vill gå upp i arbetstid. Men – det finns samtidigt en oro över att man ska tvingas till heltid.

Valen är gjorda, heltidsavtalen undertecknade. Heltidsarbete som norm har tagit ett steg till, berättar Jeanette Persson och Annica Dehlin på Kommunal, framför Robert Nybergs teckning.

Valen är gjorda, heltidsavtalen undertecknade. Heltidsarbete som norm har tagit ett steg till, berättar Jeanette Persson och Annica Dehlin på Kommunal, framför Robert Nybergs teckning.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-06-21 06:00

I fredags skrev de anställda på sina heltidsavtal.

– Det är en jämställdhetsfråga som vi ser det. Alla ska kunna leva på sin lön, säger Annica Dehlin, förtroendevald inom fackförbundet Kommunal.

Parallellt är arbetsgivaren och Kommunal mitt uppe i avtalsförhandlingarna, som rör frågor om hur ”Heltid som norm” ska genomföras och hur man ska hantera en eventuell övertalighet. För en övertalighet kan det bli, men Annica Dehlin tror inte att det kommer visa sig så mycket nu.

– Många har redan fått öka sin tjänst, så jag tror inte att det är många i dagsläget som kommer gå upp mycket mer. Men, tillägger hon, om fler gör det måste vi bygga för det, så arbetsgivaren kan hantera övertaligheten.

Många är förstås glada och positiva till att en gammal kultur är på väg att förändras. Men – det väcker också en hel del frågor. Och oro.

– Tidigare har det funnits en oro som bottnat i att man ska behöva gå till många olika arbetsplatser, men sedan det bestämts att ingen ska behöva introduceras på fler än två, utöver den egna, har den oron börjat suddas ut, upplever Annica Dehlin.

Istället har det kommit andra tankar nu när det är skarpt läge. Medlemmarna funderar på vad som händer när de skrivit på. Det finns en oro över att inte få gå ner i tid om man vill, utan tvingas jobba heltid.

– Men arbetsgivaren är tydlig där, den kommer inte vara tvingande utan man har gett den öppningen att man kan skriva på en heltidstjänst och alla har rätt att gå ner till valfri procent, säger Annica Dehlin och fortsätter:

– Men, självklart tar vi till oss av oron och vi har också gjort justeringar, utefter de farhågor som kommit fram i den process vi har bedrivit i nära samarbete med arbetsplats- och skyddsombud. Jag har också den tilliten, att vi gör det här tillsammans med arbetsgivaren och vi kommer förstås bevaka och följa upp hur det blir när vi är igång.

När kan man räkna med att förhandlingen är klar?

– Det återstår bara några småjusteringar, förhoppningsvis ska allt vara klart innan juni är slut, säger ordförande Jeanette Persson. Tanken är ju att det ska gå igång i september-oktober.

– Nästa sak blir att organisera arbetet på ett annat sätt, med många medarbetare på heltid, säger verksamhetschef Lise-Lotte Bertilsson som tycker att det fina samarbetet med Kommunal varit en framgångsfaktor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!