Flera lärare nominerade till lärargalan

Över 30 000 elever har nominerat flera tusen favoritlärare till Lärargalan, där landets mest framstående lärare hyllas. I den hårda konkurrensen har hela fem lärare på Albäcksskolan valts ut, som nu har chans att vinna prestigefyllda priser.

Emanuel Nilsson, Hanna Ankarberg Lagergren, Malin Åberg, Inger Lignell och Catharina Borg Davidsson mitt ibland eleverna.

Emanuel Nilsson, Hanna Ankarberg Lagergren, Malin Åberg, Inger Lignell och Catharina Borg Davidsson mitt ibland eleverna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-11-11 19:00

Lärare från endast två skolor i Kalmar län har fått chansen att medverka under måndagskvällens festliga lärargala på Berns Salonger i Stockholm. Utöver Bjurbäcksskolan i Emmaboda, är det även Albäcksskolan som trots stentuff konkurrens representeras av hela fem lärare: Hanna Ankarberg Lagergren, Malin Åberg, Inger Lignell, Emanuel Nilsson och Catharina Borg Davidsson. Som alla nominerats av sina elever.

– Det är det som är det fina, att det är våra elever som nominerat oss, säger Hanna Ankarberg Lagergren. Jättefint av dem.

Bland flera tusen nominerade lärare har juryn valt ut 800 som fått inbjudan att delta på galan. Av dem är det först till kvarn att anmäla sig till de 400 platserna.

– Det är enormt stort och fantastiskt att bli hyllad och uppmärksammad på det här sättet då många lärare verkligen gör ett fantastiskt jobb, men saknar den typen av erkännande, säger Sara Björlin, projektledare på Lärargalan. Vi vill bidra till att höja statusen på läraryrket genom att ordna Sveriges första gala för lärare, då de påverkar ens liv för all framtid.

Hanna Ankarberg Lagergren, Malin Åberg och deras kollegor känner sig uppriktigt glada över alla fina ord som deras elever skrivit om dem. Bara det är en ära, tycker de, att eleverna tagit sig tid att skicka in nomineringarna.

– Det är fantastiskt att vi är fem lärare här ifrån, säger Malin Åberg. Vi får sträcka på oss. Det är jätteroligt att få höra att vi gjort intryck och att det sätt vi arbetar på uppskattas och upplevs som bra.

– Att få höra att man betyder mycket och är värdefull för eleverna känns helt fantastiskt, tillägger Hanna Ankarberg Lagergren. Det är ju för deras skull man är här. Så jag blir både glad och mer taggad i jobbet.

Alla fem kommer att åka till galan där tio lärare får pris, tre i kategorin "årets bästa lärare" på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet, och sju inom kategorier som exempelvis årets lärare inom nytänkande, inom språkutveckling, inom ledarskap samt årets lärarinsats, inspiratör och eldsjäl.

– Det här får vi inte missa. Sedan om någon av oss vinner pris eller inte, det spelar mindre roll. Det känns som en seger bara att ha blivit nominerad.

Albäcksskolans Inger Lignell, Emanuel Nilsson, Catharina Borg Davidsson, Malin Åberg och Hanna Ankarberg Lagergren har nominerats av sina elever till Lärargalan som hålls på måndag kväll.
Albäcksskolans Inger Lignell, Emanuel Nilsson, Catharina Borg Davidsson, Malin Åberg och Hanna Ankarberg Lagergren har nominerats av sina elever till Lärargalan som hålls på måndag kväll.

Catharina Borg: Är en lärare som verkligen bryr sig om sina elever och deras utbildning. Hon lägger ner mycket tid på sina elever och lär ut på ett bra, roligt och lärorikt sätt. Hon får alla elever att vilja bli bättre och hon är omtyckt av alla.

Emanuel Nilsson: Han är lugn och kan hantera en klass på ett bra sätt. Han är riktigt bra på att lära ut och han sprider alltid glädje.

Inger Lignell: Hon är den bästa läraren jag har haft. Hon kan få vem som helst att skratta och lära sig nya saker. I min klass är hon mentor, so- och mattelärare. Jag tror att hon kommer blir väldigt glad om hon vinner.

Malin Åberg: Är en vinnare eftersom hon verkligen är en lärare som alla behöver i So! Hon har utvecklat mig inom alla So-ämnen. Hon försöker göra så att lektionerna blir intressanta, och hon får oss alltid att skratta.

Hanna Ankarberg Lagergren: Världens bästa svenska- och franskalärare med ett oroligt engagemang. Hanna sprider glädje, skratt och kommer alltid till lektionerna med ett leende på läpparna. Hanna får oss att kämpa och får oss att tro på varandra och därför tycker jag att hon ska vinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!