Fick inte jobb - började odla

Solrosor, gurkor, zucchini, pumpor, tomater, kryddor och blommor. Fem månader efter flytten till Hultsfred har Mohamad Ali Alkattan förvandlat tomten till ett odlingsparadis.

Blomlådor och växthus har Mohamad Ali tillverkat själv av material han fått eller hittat.

Blomlådor och växthus har Mohamad Ali tillverkat själv av material han fått eller hittat.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2018-08-17 19:30

– De är mina barn, jag sjuger för dem och dricker kaffe med dem. Jag börjar i trädgården redan klockan halv sex med att klippa, rensa, vattna och kratta.

Odlandet är Mohamad Ali Alkattans plan b. I Syrien jobbade han som lärare i arabiska på Damaskus universitet men efter fyra år i Sverige och upprepade försök att få jobb lyser erbjudandena med sin frånvaro.

– Språk är inte ett jobb för mig det är mitt liv. Jag älskar grammatik. Vimmerby, Orkskarsham, Västervik, Nybor, Kalmar, Avesta och Hultsfred har alla gått ut med att de behöver modersmålslärare i arabiska. Jag har sökt tjänsterna men får bara ett "Tyvärr" som svar. Jag tror att det beror på att jag är 63 år och att de heller vill ha någon som är yngre.

Istället för att gå omkring och göra ingenting valde Mohamad Ali att börja odla. Hans egen pappa hade en stor gård som Mohamad brukade hjälpa till på. Själv hade han utöver lärartjänsten en restaurang som serverade falafel så valet att börja odla låg inte långt bort. Med hjälp av material han hämtat på återvinningen eller fått av grannar började han bygga odlingslådor och växthus. Redan i april var de första plantorna på väg upp. En månad efter att familjen på två vuxna och två barn flyttat till Hultsfred.

– När jag kom hit fanns det inte en växt. Jag har planterat allihop och vill bygga ett till växthus, gräva ett till grönsaksland och plantera ännu fler växter.

En eftersläntrande frostnatt knäckte de första spirade växterna och Mohamad Ali fick börja om på nytt. Resultatet syns nu på varje sida om huset. De växter som visar sig trivas bäst kommer han att satsa på till nästa år och förhoppningen är att så småningom kunna börja med försäljning.

– Jag har tänkt göra en skylt där det står "kom och plocka dina ekologiska grönsaker". Jag använder inga bekämpningsmedel utan sprejar med såpa om växterna blir angripna av insekter. Sedan använder jag mig bara av kogödsel så de går att plocka och äta direkt.

Även om odlingen är en passion hoppas Mohamad Ali på att kunna hitta en anställning.

– När vi kom hit hade vi ingenting, hem, mat, pengar eller kläder. Så jag vill tacka genom att ta hand om Sverige, anpassa mig efter reglerna och respektera alla. Nu hoppas jag få anställning på äldreboende och att fortsätta i trädgården på helgerna. Jag vill inte ha ersättning utan vill jobba och betala skatt som alla andra.

På tomten i hultsfred växer bland annat tomater, mortötter, rädisor, potatis, salad, blomkål, pakrika och spenat.
På tomten i hultsfred växer bland annat tomater, mortötter, rädisor, potatis, salad, blomkål, pakrika och spenat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!