HUNDRATALS NYA JOBB TILL HULTSFRED - Vimmerby Tidning

HUNDRATALS NYA JOBB TILL HULTSFRED

Bingo för Hjältevadshus i nationella upphandlingen - Hultsfredsfabriken startas upp igen

2017-01-09 13:58

Hultsfred blir den stora vinnaren sedan Hjältevadshus vunnit en nationell upphandling i miljardklassen.
I dag briserade nämligen bomben – företaget startar upp Hultsfredsfabriken igen, vilket kommer innebära hundratals nya jobb till Hultsfred.

LÄS ÄVEN: Kommunalrådet gläds åt nyheten: "Väldigt positivt"

Det handlar om hundratals nya jobb, när Hjältevadshus storsatsar i Hultsfred. Det gamla anrika varumärket Hultsfreds-Hus väcks till liv igen, när företaget vunnit en upphandling i miljardklassen.
– Vi kommer att starta igång fabriken i Hultsfred igen, säger marknadschefen Michael Olsson i Hjältevad.

Den här satsningen kommer förstås att innebära ett stort antal arbetstillfällen i Hultsfred. Exakt hur många är svårt att säga i nuläget.
– Men det handlar om hundratals nya jobb, säger Michael Olsson. Det är en upphandling i miljardklassen.

Den här upphandlingen med SKL handlar om ett ramavtal om lägenhetshus. Snabbt och lätt byggda, men ändå med både stil och kvalité. Tanken är att kommuner runt om i landet ska kunna bygga de här husen utan att behöva spilla tid på att göra egna upphandlingar. Genom ramavtalet är den biten redan avklarad.
– Det handlar om två, tre och fyravåningshus, säger Michael Olsson och det blir lägenheter med ett, två och tre rum.
Produktionen i Hultsfred
Hjältevadshus planerar att lägga hela den här produktionen i Hultsfred. I Hjältevad är det redan fullt, trots utbyggnader finns det inte plats att utöka mer.
Då faller det sig naturligt att blickarna går till Hultsfred, där företaget fortfarande äger fabrikslokaler från gamla Hultsfreds-Hustiden.
– De är visserligen uthyrda nu, säger Michael Olsson, men det är på korta kontrakt.

Det värmer förstås åtskilliga Hultsfredshjärtan att det gamla varumärket Hultsfreds-Hus dammas av igen, när de här hyreshusen kommer att marknadsföras.
En annan utmaning företaget står inför är att rekrytera den personal som behövs. Visserligen har många i Hultsfred trähus "i generna". Men det är länge sedan fabriken var i gång senast och den kompetens som fanns då har hunnit sprida sig.
– Men det finns fortfarande stor kompetens i närområdet, säger Michael Olsson, och närheten till Hjältevad gör att vi kan förlägga mycket av utbildningen dit.

Han berättar också att företaget sedan en tid tillbaka diskuterar ett snabbspår med Arbetsförmedlingen, för att ge nyanlända en möjlighet att lära sig hantverket vid bygge av trähus.
Bostadsbristen är akut i 100 av landets kommuner och det är för att komma till rätta med den saken som SKL gjort den här upphandlingen, där Hjältevadshus blivit en av fyra utvalda leverantörer. Även Bo Klok finns med bland de utvalda.
– Vi ser satsningen i Hultsfred som långsiktig, säger Michael Olsson. Det har byggts extremt lite i Sverige sedan 1991 och behovet är stort.
Och även om kommunerna så småningom minskar antalet beställningar ser Michael Olsson också ett intresse från privata hyresvärdar att bygga hus av den här typen.

Hjältevadshus äger fortfarande fabrikslokalerna på gamla husområdet och de ska nu tömmas och förvandlas för modern husproduktion.
– Vi har väldigt stora investeringar framför oss, säger Michael Olsson, lokalerna ska renoveras helt och hållet.
Exakt hur stor investeringen blir, vill han dock inte gå in på i nuläget. Eftersom överklagningstiden inte gått ut ännu, vill han hålla inne med de aktuella siffrorna.

HUNDRATALS NYA JOBB TILL HULTSFRED

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler