Ett bra första halvår som ägare av Bolaget - Vimmerby Tidning

Ett bra första halvår som ägare av Bolaget

Virserums hembygdsförening har nått första delmålet

2017-01-05 17:35

Virserums Hembygdsförening kan summera första halvåret som ägare av Bolaget.
Det har inneburit mycket och hårt jobb men nu är alla lokalerna återställda: tre nya hyresgäster har flyttat in och man blickar framåt mot återinvigningen den 6 maj.

- Jag ångrar absolut inte beslutet, det här kommer bli jättebra, säger ordförande Kalle Gladh, som också var den som tog initiativet till att hembygdsföreningen skulle överta det gamla kulturområdet Dackestop, som numera kallas Bolaget i folkmun.

Visst han har fått både ris och ros, olyckskorpar har kraxat och Kalle Gladh sticker inte under stol med att alla inte varit lika entusiastiska. Särskilt finns det en oro över den ekonomiska biten.

Men redan i dag känner Kalle Gladh och övriga i styrelsen att det var ett riktigt beslut att ta över ägarskapet sedan Dackestop ekonomiska förening försatts i konkurs och området stått tomt och öde ett år.

- Den ekonomiska föreningen hade nästan tre miljoner i skuld som skrevs av, så vi har ju helt andra förutsättningar. Samtidigt vill vi förstås ha täckning för det vi gör, så vi inte hamnar i samma situation, så vi gjorde en försiktig första budget. Inför 2017 vet vi mer vilka intäkter vi kommer att ha och vi har bra koll på utgifterna för el och annat efter vårt första halvår, så vi i styrelsen känner oss jättetrygga.

Halvåret, som gått sedan affären blev klar, har i mångt och mycket handlat om att renovera byggnaderna. Mycket var i dåligt skick inte minst på grund av vattenskadan som blev förra vintern när området stod oanvänt och ledningarna frös sönder.

I måndags kördes det sista lasset till Kejsarkullen, så nu är första delmålet nått.

- Ja, första målet var att återställa allt, säger Kalle. Det är vi klara med nu. Det har varit mycket jobb, men samtidigt roligt. Allt har gått enligt vår plan.

I övrigt har jakten på hyresgäster gått över förväntan. Vävstugan har flyttat dit, Röda Korset är där en gång i veckan och så sällar sig teatergruppen Blanda och ge till övriga hyresgäster i mars.

- Vi behöver inte jaga fler för att klara oss, men det finns samtidigt plats för fler. Röda Korset är förvisso bara här tillfälligt, men man kan ju alltid hoppas att de trivs och stannar kvar, tillägger Kalle.

Samtidigt har allt fler föreningar börjat förlägga sina möten till Bolaget och uthyrningen har kommit igång lite smått.

- Övertagandet har också bidragit till att medlemsantalet ökat med ett 50-tal. Inte minst flera yngre, som ser det positiva i att vi vågade, som tycker att det är bra för Virserum som samhälle och alla invånare att området nu används igen. Jag tror ingen annan tagit över området om inte hembygdsföreningen gjort det.

Ett bra första halvår som ägare av Bolaget

Genom att kommentera på Vimmerbytidning.se så godkänner du våra regler