Emma Jansson har illustrerat sin första bok

Emma Jansson har fått äran att illustrera författaren Sarah Watsons barnbok Vems spår? Upprinnelsen till det spännande samarbetet är Emmas bilder på Instagram och redan jobbar man med uppföljaren.

Sarah Watson och Emma Jansson kände inte varandra innan. Nu är deras första gemensamma barnbok klar - och uppföljaren är på gång.

Sarah Watson och Emma Jansson kände inte varandra innan. Nu är deras första gemensamma barnbok klar - och uppföljaren är på gång.

Foto: Katarina Ekstedt

Jernudda2018-05-23 07:10

– Det är första gången jag är delaktig i ett bokprojekt av det här slaget, det har verkligen varit jättespännande, säger Emma Jansson och slår upp första sidan i boken, som är en rimsaga för barn där man får följa med på en promenad i skogen och gissa vilket djur spåren tillhör.

Emma Jansson kände inte alls Sarah Watson från Uppsala, utan det var Emmas bilder på Instagram som väckte Sarahs nyfikenhet för den 31-åriga egenföretagaren i Jernudda.

– En dag mailade Sarah och presenterade sitt ärende, att hon hade en bokidé, som hon undrade om jag ville teckna bilderna till. Då hade hon inget förlag, men idén passade mig så bra, jag ritar ju skog och djur, och när jag såg manus kändes allt klockrent. Så direkt satte jag igång och gjorde skisser som vi presenterade för olika förlag. Och i höstas fick vi glädjande napp.

Så januari och februari ägnade Emma Jansson åt att teckna bilderna som ska väcka nyfikenheten att följa med på en upptäcktsfärd i den sagolika skogen och lära känna igen vem av våra Nordiska djur som nyss gått före på stigen.

– Inspirationen till boken kom efter att jag, som då bodde i stan, kände att många barnfamiljer fastnar i lekparkerna, men trots närheten till skog i området sällar var ute på riktigt i naturen, säger Sarah Watson.

Detaljrikedomen i Emmas teckningar är som vanligt stor, och det är också hennes ambition att man ska kunna titta länge på detaljerna och hela tiden hitta nya saker att prata kring. Målet är att läsaren ska bygga en egen värld kring bilderna och det man ser.

– Jag har en egen signatur, skulle man kunna säga. I varje bild jag gör, i alla sammanhang, finns det ett äpple som man kan försöka hitta. Det har liksom blivit min grej.

Boken kom ut i dagarna och den 5 juni blir det releasefest i Ingebo Hagar, då Emma Jansson också passar på att fira tioårsjubileum som företagare.

– Vi är helt gröna på bokproduktion både Sarah och jag. Så det känns jättekul att kunna gå in i en bokhandel och se det färdiga resultatet där. För även om det är roligt att nå ut på den lokala marknaden, som jag är van vid annars, så är det en mäktig känsla att veta att den säljs över hela Sverige.

Uppföljaren är dessutom på gång. Redan har Emma Jansson och Sarah Watson börjat jobba på boken Vems bajs?, som beräknas vara klar i höst.

Emma Jansson trivs i naturen och hon tecknar gärna skog och djur. Så uppdraget att illustrera Sarah Watsons barnbok "Vems spår?" passade henne perfekt.
Emma Jansson trivs i naturen och hon tecknar gärna skog och djur. Så uppdraget att illustrera Sarah Watsons barnbok "Vems spår?" passade henne perfekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!