Bygg upp dammen och öka grundvattennivån

Kommunen borde vara intresserad av att köpa Emmenäs kvarn, bygga upp dammen igen och på så sätt höja grundvattennivån i de kommunala vattentäkterna.

Emån vid Emmenäs Kvarn inbäddad i lummig grönska. Här hoppas Roland Davidsson på ett forskningsprojekt.

Emån vid Emmenäs Kvarn inbäddad i lummig grönska. Här hoppas Roland Davidsson på ett forskningsprojekt.

Foto:

Emmenäs2018-06-20 15:00

I dessa vattenbristens tider presenterar han ett förslag, som visserligen går på tvärs mot den rådande trenden, och menar att en damm vid Emmenäs skulle få direkt påverkan på brunnarna i Gårdveda.

– Det borde vara värt ett försök att bygga dammen, tycker han, för att få klarhet i om den här teorin stämmer.

Själv har Roland Davidsson i många år försökt få tillstånd att bygga upp dammen igen. Men länsstyrelsen har satt stopp för de planerna.

När det inte gick att få tillstånd för någon verksamhet här, försökte han i stället intressera länsstyrelsen för att köpa anläggningen.

– Jag hade hoppats på ett upplägg liknande det som gjordes när länsstyrelsen löste in Emsfors kraftstation, säger Roland Davidson.

Men så blev det inte. Roland Davidsson, och hustrun Gunilla Hjortsberg överklagade då till Miljödomstolen och ville att domstolen skulle tvinga länsstyrelsen att ta upp frågan igen.

Men - Så blir det inte, miljödomstolen i Växjö beslutade att inte ta upp ärendet.

Så i stället vänder han blickarna till Hultsfreds kommun, och håller tummarna för ett större intresse där. Kommunen skulle ju ha ett mer direkt intresse, anser han.

Väl medveten om att förslaget går på tvärs mot den rådande trenden i landet, gamla dammar ska rivas ut och fria fiskvägar ska skapas, vill Davidsson att kommunen drar igång ett forskningsprojekt, för att få klara fakta kring teorierna om att en högre nivå i Emån höjer nivån i vattentäkterna.

– Det går säkert att få forskningsbidrag till ett sådant projekt, säger han. Men logiken säger ju att om man sänker nivån i vattendragen, sjunker också grundvattennivåerna i närheten.

I dag finns det inte mycket kvar av den gamla kvarnen i Emmenäs. Bortsett från kvarnstugan. Och fallet förstås, Emån forsar på ordentlig, där berget tittar fram i dagen. Och då är det ändå ganska lite vatten i dammen. Det kan vara betydligt mer.

– Dammen spolades bort vid vårfloden 1955, berättar Roland Davidsson. Då fanns det också en bro här, som också spolades bort.

Och redan då hade verksamheten i kvarnen upphört. Det sista mjölet maldes här 1947.

Men platsen har väldigt gamla anor.

– Fallet i Emån vid Emmenäs har används ända sedan 1200-talet, säger Davidsson, och dammen har nog funnits lika länge.

Roland Davidsson från Hultsfred vill att kommunen bygger upp dammen vid Emmenäs Kvarn igen, för att höja grundvattennivåerna i området.
Roland Davidsson från Hultsfred vill att kommunen bygger upp dammen vid Emmenäs Kvarn igen, för att höja grundvattennivåerna i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!