Brist på plats i förskolan granskas

Skolinspektionen gör en ny granskning av Hultsfreds kommun, efter en anmälan från en privatperson om att man inte kan erbjuda barnomsorg inom de stipulerade fyra månaderna.

Skolinspektionen har beslutat att göra en ny granskning av hur Hultsfreds kommun lever upp till lagkraven om väntan på en plats i barnomsorgen.

Skolinspektionen har beslutat att göra en ny granskning av hur Hultsfreds kommun lever upp till lagkraven om väntan på en plats i barnomsorgen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfred2018-05-22 16:54

Redan för ett år sedan var Hultsfreds kommun under skolinspektionens lupp, men då avstod inspektionen från att vidta åtgärder eftersom kommunen vidtagit en rad åtgärder för att komma ifatt och tillgodose efterfrågan.

Men samtidigt har befolkningsökningen, och därmed efterfrågan på barnomsorg, varit ännu snabbare. Trots ett antal nya avdelningar, en helt ny förskola och andra utökningar har man inte kunnat hålla jämna steg med efterfrågan.

Skolinspektionen har nu fått in en anmälan från ett föräldrapar som är i akut behov av en plats, men som fått till svar att kommunen inte kan erbjuda plats inom fyra månader. Att man därmed inte kan leva upp till kravet i barnomsorgslagen.

Kön är lång och många har väntat länge på en plats.

Nu kräver Skolinspektionen ett svar på vad kommunen vidtagit sedan det förra beslutet. Man vill försäkra sig om att ansträngningarna inte slutade då.

Svaret ska vara lämnat senast första juni, men förmodligen behöver inte skolinspektionen vänta så länge, eftersom kommunstyrelsens arbetsutskott, oberoende av kravet, tog beslut om ytterligare en utökning av antalet barnomsorgsplatser både på dagtid och på andra tider, för att om möjligt kunna kapa kön.

Skolinspektionen vill också ha besked om när barnomsorgen kan ta emot barnet som anmälan handlar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!