Varningen: Gör inte hemmagjorda bomber

Hyresvärden Daniel Segerhjelm har upplevt faran med en hemmagjord petflaskebomb på nära håll i en av sina fastigheter i Hultsfred. Nu varnar både han och den lokala räddningstjänsten för att använda den sortens smällare.

Fläckarna på trappan är ett minne av den hemmagjorda petflaskebomb som kastades in i trappuppgången i februari.

Fläckarna på trappan är ett minne av den hemmagjorda petflaskebomb som kastades in i trappuppgången i februari.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2022-07-21 12:00

En sen kväll i början av juli månad hördes en hög smäll över stora delar av centrala Hultsfred. Därefter har det fortsatt att smälla i samma område vid ett stort antal olika tillfällen. Parallellt med att smällandet fortsätter har även diskussionerna i sociala medier tagit fart på allvar,
Medlemmarna i Facebookgruppen "Händer i Hultsfred" diskuterar bland annat om det kan vara hemmagjorda bomber, bestående av lut, folie samt en petflaska, som kan vara upphovet till många av de smällar som hörts i Hultsfred på sistone.

undefined
"Det började aldrig brinna den gången utan en kille som bor i huset tog flaskan" berättar Daniel Segerhjelm som knappt vågar tänka på om petflaskebomben hade fattat eld i det som i huvudsak är gjort av trä.

Daniel Segerhjelm äger ett antal fastigheter i Hultsfred och har vid ett tillfälle råkat ut för en incident med en hemmagjord bomb likt den som nu beskrivs.

– I februari i år kastades det in en sådan flaska i en av våra trappuppgångar. Kom med så ska jag visa fläckarna som sitter kvar i trappan, säger han och visar vägen in genom entrédörren.

Inne i trapphuset syns de tydliga spåren av någon form av vätska som fastnat i trappan och på golvet.

– Det började aldrig brinna den gången utan en kille som bor i huset tog flaskan och slängde ut den på gräsmattan utanför entrén, fortsätter Daniel Segerhjelm som knappt vågar tänka på om flaskan hade fattat eld i det som i huvudsak är gjort av trä.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa om det hade börjat brinna. Det behövs ju så lite.

undefined
Det är petflaskor av den här sorten som brukar användas till de hemmagjorda bomberna.

Hyresvärden skickar också med en hälsning till den eller de personer som eventuellt tänker tillverka liknande föremål framöver.

– Sluta med det där. De förstår förmodligen inte konsekvenserna och vad som kan hända om något går fel.

Michael Hesselgård är räddningschef i Hultsfreds kommun. Han säger i en kommentar till VimmerbyTidning att han personligen aldrig har hört talas om den här sortens smällare eller bomb.

undefined
Räddningschef Michael Hesselgård varnar för tillverkning av hemmagjorda smällare.

– Men som du beskriver det så låter det ju helt klart som något som inte är säkert att hålla på med överhuvudtaget. Det känns inte helt sunt det där, säger räddningschefen och meddelar samtidigt att han ska kolla upp och undersöka den berörda sortens pjäser.

Daniel Segerhjelm polisanmälde aldrig händelsen i trappuppgången. Polisen i Hultsfred säger sig inte heller ha fått in några liknande anmälningar under den senaste tiden.

– Däremot hittade vi just en sådan flaska utanför entrén till polishuset i Hultsfred tidigare i våras, säger Anders Hultman vid Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!