VanvÄrdade hundar avlivades omedelbart

Hundarna var utmÀrglade, kraftigt avmagrade och uttorkade. VeterinÀr bedömer att den ena hundens mun bundits ihop med rep eller kraftig tejp som hunden försökt bita sig loss ifrÄn. VeterinÀren anser att bÄda hundarna utsatts för ett oerhört lidande under lÄng tid och beslutade att bÄda hundarna behövde avlivas omedelbart.

TvÄ hundar i Hultsfreds kommun blev avlivade efter vanvÄrd.

TvÄ hundar i Hultsfreds kommun blev avlivade efter vanvÄrd.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfred2024-01-30 09:47

Beslutet togs direkt efter lÀnsstyrelsens besök hos ett yngre par Hultsfreds kommun i mitten pÄ januari i Är. LÀnsstyrelsen har senaste halvÄret gjort flera besök hos paret och konstaterat att deras bÄda hundar varit utsatta för svÄr misskötsel.

Vid första besöket i augusti var en av hundarna fastbunden i en möbel med ett bara tio centimeter lÄngt koppel. Det gjorde att hunden inte kunde stÀlla sig upp, inte Àndra position, inte nÄ vare sig mat eller vatten och inte ens ligga upprÀtt.

En av Àgarna förklarade det med att hundarna gjorde ifrÄn sig inne, men att det plockades upp direkt. LÀnsstyrelsen konstaterade att det lÄg gott om bajspÄsar innanför dörren.

Hundarna saknade ocksÄ tillgÄng till vatten och mat.

NÀr lÀnsstyrelsen kom tillbaka i september var situationen ungefÀr likadan. DÄ var den andra hunden fastbunden i en möbel.

I oktober förbjöd lĂ€nsstyrelsen Ă€garna att binda hundarna inomhus och krĂ€vde ocksĂ„ att de skulle rastas regelbundet med promenader och stimulerande aktiviteter. Ägarna Ă„lades ocksĂ„ att se till att hundarna fick rena, torra och mjuka liggplatser inomhus. NĂ„got som saknats tidigare.

undefined
Hundarna i Hultsfreds kommun ska ha saknat bÄde vatten och mat.

NÀr inspektörerna kom tillbaka i mitten av januari möttes de av en helt annan syn Àn de hoppats pÄ. Den orörda snön vittnade om att inga hundar blivit rastade.NÀr lÀnsstyrelsen knackade pÄ bostaden ville paret av olika svepande skÀl först inte öppna.

NÀr inspektörerna vÀl slÀpptes in upptÀcktes det allvarliga tillstÄnd hundarna befann sig i. En av dem hade inte Àtit pÄ tre veckor. Paret uppgav att de inte lyckats fÄ kontakt med nÄgon veterinÀr. De uppgav Àven att de inte ansÄg sig ha rÄd med kostnaderna för ett veterinÀrbesök.

Den ena hunden var helt utmĂ€rglad och saknade muskler och fett. Ögonen och nosen var igensatta av var och andningen var mycket tung.

Även den andra hunden var svĂ„rt mager och hade bland annat en stor sĂ„rskorpa pĂ„ nosen. Hundarna hade avföring och urin i pĂ€lsen pĂ„ bakbenen och luktade illa.

LÀnsstyrelsen beslutade pÄ plats att omedelbart omhÀnderta hundarna. Senare konstaterade veterinÀr att djuren var sÄ illa skötta att det behövde avlivas. Vilket ocksÄ skedde omgÄende.

En ÄtalsanmÀlan om djurplÄgeri blir en senare frÄga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!