Unik utbildning startade – certifikat för lokalvård

Det handlar om teknik, om hygien, ergonomi och mycket annat. Lokalvård i dag handlar om så mycket mer än att bara skura och damma.

Miranda Franzén, Fanny Haag-Elmér, Julia Mannefred, Weeha Wongasawanuk går lokalvårdsutbildningen. Här tillsammans med läraren Marie Asklander.

Miranda Franzén, Fanny Haag-Elmér, Julia Mannefred, Weeha Wongasawanuk går lokalvårdsutbildningen. Här tillsammans med läraren Marie Asklander.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-08-23 15:28

För att möta moderna tiders krav, och dessutom städbranschens behov av att rekrytera personal, har Hultsfreds lärcenter dragit igång en yrkesutbildning för vuxna, som ska leda fram till både gymnasiebetyg och ett speciellt branschcertifikat. 

– Vi har fått signaler från branschen om att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens, säger rektor Aina Kalle vid Hultsfreds Lärcenter. Och det är därför vi har tagit fram den här yrkesutbildningen.

Många pusselbitar föll på plats när Lärcenter fick kontakt med Marie Asklander, som har gedigen erfarenhet inom lokalvård.

– Efter den här utbildningen kan eleverna bevisa att de både kan och förstår yrket, säger hon. De får lära sig om teknik, om hygien, ergonomi och inte minst om bemötande. 

– Ergonomi är väldigt viktigt. Det gäller verkligen att jobba rätt, städning kan vara ett tungt jobb och det gäller att använda rätt metoder och redskap, säger Marie Asklander.

Utbildningen handlar också en del om specialstädning, vissa utrymmen kräver extra noggrann rengöring. Exempelvis i kök och andra livmedelslokaler, laboratorier och en del industrier. 

En annan del i utbildning handlar om hur man hanterar olika slags material och kemikalier.

– Men kan förstöra mycket om man inte har kunskap, säger Marie Asklander.

Utbildningen är redan i full gång, de åtta eleverna började i mitten på augusti och kommer att vara klara för arbetsmarknaden fram mot jul, efter 20 veckors studier. 

Det här är bara en av flera utbildningar som rullar i gång på lärcenter under hösten. Aina Kalle och kollegan Linda Ungsäter räknar med att det blir i runda tal 500 studenter som pluggar här i höst. Bland annat på någon av de yrkesutbildningar som kommer att hållas.

– Vi har en helt ny utbildning för undersköterskor i år, säger Aina Kalle. Vi har gjort om utbildningen för att ytterligare stärka kvalitén.

16 elever är det som hakat på den här utbildningen. Samtidigt som ytterligare två omgångar rullar på som tidigare. Totalt är det 30-talet blivande undersköterskor som pluggar.

En ettårig yrkesutbildning som industritekniker rullar också igång.

– Det blir i år med inriktning mot automation, säger Aina Kalle, det är något som näringslivet frågar efter just nu.

Lastbilschaufförer och förskollärare är också utbildningar som Lärcentrum genomför, i samarbete med olika utbildninganordnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!