Vill sÀnka sopavgift för ensamstÄende förÀldrar i villa

VÀrldslÀget Àr tufft och dÀrför vill Socialdemokraterna i Hultsfred subventionera kostnaden för sophÀmtning för ensamstÄende med barn och barnfamiljer. Men bara för dem som bor i villa.

Förslaget om lÀgre sophÀmtningstaxa skulle bara hjÀlpa ensamstÄende med barn och barnfamiljer som bor i villa.

Förslaget om lÀgre sophÀmtningstaxa skulle bara hjÀlpa ensamstÄende med barn och barnfamiljer som bor i villa.

Foto: Dennis Pettersson

Hultsfred2023-10-23 15:00

Dyrare mat, el och bensin gör att ensamstÄende med barn och barnfamiljer som kÀmpar för att fÄ pengarna att rÀcka hela mÄnaden bör fÄ hjÀlp pÄ traven. Det tycker oppositionsrÄdet Tomas Söreling och fullmÀktigekollegan Rosie Folkesson, bÄda Socialdemokraterna.

De vill att kommunen ska utreda hur ett "reducerat avgiftssystem" för sophÀmtning skulle kunna se ut för mÄlgruppen. De skriver att sophÀmtningsavgiften inom en snar framtid kan behöva höjas vilket kan öka bördan ytterligare.

Kommunens ekonomikontor har tillsammans med Östra SmĂ„lands Kommunalteknikförbund, ÖSK, utrett frĂ„gan i samrĂ„d med motionĂ€rerna. I svaret framgĂ„r tydligt att endast de som bor i villa kan omfattas eftersom hyresgĂ€ster har sophĂ€mtningen inkluderad i hyran.

I S-motionen finns ingen avgrÀnsning mot höginkomsttagare men det gör det i förvaltningens förslag. Ett ansökningsförfarande skulle behöva införas med kontroller och ökad administration som följd, skriver man.

Det konstateras ocksÄ att en subvention för ensamstÄende med barn och barnfamiljer "kan anses vara oförenligt med likstÀllighetsprincipen". Hur reduceringen ska finansieras Àr en annan frÄga. Om den ska betalas av taxekollektivet kan det strida mot avfallsförordningen.

Trots att förvaltningen ser hinder Àr Tomas Söreling övertygad om att rabatten Àr fullt möjlig att införa frÄn budgetÄret 2025. Innan dess har han sjÀlv lÀmnat politiken.

– Jag ser med tillförsikt pĂ„ en klokhet i fullmĂ€ktige. För att det ska vara meningsfullt mĂ„ste det vara en subvention pĂ„ minst ett par hundra kronor i mĂ„naden, sĂ€ger han.

Socialdemokraterna anser att ensamstÄende förÀldrar och barnfamiljer Àr de som behöver stödet i första hand. PensionÀrer har kommit upp i Äldern och, utan att han vill generalisera, kan ha betat av en del pÄ sina huslÄn vid det laget och vara mindre pressade.

Förvaltningen sÀger att förslaget kan strida mot bland annat likabehandlingsprincipen. Vad tÀnker ni om det?

– Jag sĂ€ger att det Ă€r fullt möjligt att genomföra och rikta mot olika grupper. Finns det ingen domare kan ingen bli dömd men det förutsĂ€tter att ingen överklagar, berĂ€ttar han.

Men hur ska ni hjÀlpa de som bor i hyreslÀgenhet eller bostadsrÀtt?

– Vi Ă€r beredda att pĂ„verka det vi kan, det finns sĂ€kert fler taxor att se över. Men det lĂ€mnar jag med varm hand över till mina eftertrĂ€dare att fundera pĂ„, sĂ€ger Tomas Söreling.

OppositionsrÄdet Tomas Söreling (S) tror att finns goda krafter i fullmÀktige som kommer att arbeta fram ett bra förslag om lÀgre soptaxa. SjÀlv lÀmnar han politiken vid Ärsskiftet.
OppositionsrÄdet Tomas Söreling (S) tror att finns goda krafter i fullmÀktige som kommer att arbeta fram ett bra förslag om lÀgre soptaxa. SjÀlv lÀmnar han politiken vid Ärsskiftet.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!