Två rådiga ingripanden – på samma dag

Två gånger på samma dag har privatpersoner ingripit mot bränder som blossat upp efter blixtnedslag, och på så sätt hindrat dem från att sprida sig. "Alldeles exemplariskt gjort", säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap.

"Alldeles exemplariskt gjort", säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap, om privatpersonernas agerande.

"Alldeles exemplariskt gjort", säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap, om privatpersonernas agerande.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-08-10 17:10

Strax före klockan 17 larmades Hultsfreds räddningstjänst ut till ett område mellan Mörlunda och Bockara, öster om riksväg 47, där en inringare sett hur det börjat brinna runt ett träd.

– Det var ett blixtnedslag som skalade av trädet, gick ner i backen och antände terrängen, precis jämte trädet. Så vi hade en brand som var totalt två gånger en meter, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap.

Att branden inte blev större än så var dock tack vare ingripandet från den man som slog larm om branden.

– Inringaren som såg det här tog själv en pulversläckare, faktiskt, och slog ner lågorna. För det var ändå lågor på uppemot en meter, så det fanns ju en spridningsrisk. Men den lyckades ju inringaren med att dämpa, så när vi kom fram var det ju bara att trycka ner vatten i backen, för att verkligen få ner temperaturen, och jobba med lite eftersläckning, säger Ulf Bowein.

Det här var dock inte första gången under fredagen som en privatperson stod för ett dylikt ingripande, berättar han.

– Nu ska man inte säga att det är roligt, men det är det andra larmet idag efter just ett blixtnedslag, där inringaren kommit i grevens tid, om man får säga så, och dessutom haft med sig pulversläckare. Så på två skilda ställen i kommunen har de tömt sina pulversläckare och slagit ner bränderna innan vi har kommit fram. Så det har varit alldeles exemplariskt gjort.

Ni har fått lite konkurrens där ute, låter det som.

– Haha, nej men det är sådant här man önskar sig. För ofta när det brinner i terräng och skog vill folk lägga på vatten, men har man inget vatten så väntar de till att räddningstjänsten kommer. Med pulver kan man inte släcka en brand helt och hållet, men man begränsar ju spridningen något enormt, så man räddar ju mycket på det.

– Det är extra roligt att det är två gånger på samma dag som folk gjort sådana rådiga ingripanden, säger Ulf Bowein

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!