PĂ„ spaning efter nya prĂ€ster – och en kantor

Aspelands pastorat gör ett nytt försök att hitta en kyrkoherde. Hittills har sökandet varit resultatlöst, men nu Àr det dags för en ny rekryteringsvÀnda.

Aspelands Pastorat söker just nu tvÄ prÀster, en kyrkoherde och en komminister. Plus en kantor. Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorÄdet bekrÀftar.

Aspelands Pastorat söker just nu tvÄ prÀster, en kyrkoherde och en komminister. Plus en kantor. Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorÄdet bekrÀftar.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2022-05-29 11:00

– Samtidigt söker vi ocksĂ„ en ny komminister, sĂ€ger Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorĂ„det. Det Ă€r stiftet som bestĂ€mmer hur mĂ„nga prĂ€ster vi ska ha, och enligt det Ă€r det tvĂ„ prĂ€ster för lite i pastoratet.

Det Àr inte sagt nÄgot om i vilken församling den nya prÀsten ska verka, utan det blir en placering i hela pastoratet. Men samtidigt vet man ju sedan tidigare att komministrarna blir mer "hemma" i vissa kyrkor Àn i andra.

– Men det fĂ„r vi se vartefter, sĂ€ger Ulla Lisedahl, det brukar lösa sig av sig sjĂ€lv.

Rekryteringen av en ny kyrkoherde kommer starta inom kort. De tidigare försöken att hitta en har varit resultatlösa. Men jakten gÄr vidare.

– Jag kan inte sĂ€ga exakt nĂ€r vi börjar den nya rekryteringen, sĂ€ger Ulla Lisedahl, men det kommer att bli inom kort.

Förutom de tvÄ prÀsterna, Àr pastoratet ocksÄ i behov av en ny kantor.

– En av vĂ„ra nuvarande kantorer kommer att gĂ„ ner i arbetstid framöver, sĂ€ger Ulla Lisedahl, och dĂ„ behöver vi en till för att tĂ€cka upp.

Men varken kantorer eller prÀster vÀxer sÄ att sÀga pÄ trÀd. Konkurrensen om behöriga Àr stor.

– Jag vet att till exempel Vimmerby ocksĂ„ söker en komminister nu, sĂ€ger Ulla Lisedahl.

Men hon tror inte pÄ nÄgon gemensam lösning, att pastoraten delar pÄ en prÀst.

– Det blir ett alldeles för stort omrĂ„de att jobba pĂ„, sĂ€ger hon. Det Ă€r lĂ„ngt mellan Locknevi och Mörlunda.      

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!