Skulptur i politikens anda

Bakom den färglada glasyren berör konstnären Gert Schuld samhällsproblem och politiska maktspel.

Hultsfred2015-07-24 00:46


Varje år växter sig trädgården större. Fler skulpturer intar en plats bland plantor, bänkar, galleri och damm. Istället för att skriva insändare till tidningen, som läses och sedan slängs, uttrycker Gert Schuld sin åsikt genom att skulptera den i lera. Skulpturen, menar han, har potential att hålla länge.
- Om jag gestaltar insändaren i keramik håller den i 1000 år, berättar Gert och gestikulerar med armarna. Jag uttrycker mig politiskt i mina skulpturer. Kvinnans jämställdhet är något som engagerar mig mycket. Att kvinnor fortfarande inte får lika lön stör mig enormt.

Trädgårdens begynnelse
För sex år sedan började Gert anlägga det som skulle bli hans skulptur-trädgård. Innan dess åkte han på utställningar och gallerier främst i Sverige och Tyskland. Men som han själv uttrycker sig var det ett "jäkla jippo" att packa ner allting. Konstverken kan ibland vara över en meter höga och breda.
- Flera somrar var jag och ett gäng andra konstnärer och ställde ut på Öland. Jag kommer ihåg hur jag med bilen fylld av skulpturer åkte över Ölandsbron och vid varje gupp tänkte "nej nej nej". De andra bilisterna var inte glada att jag körde så långsamt.
Den andra anledningen till att Gert valt att satsa på sin trädgård är att han vill stödja samhället.
- Jag vill göra trädgården större och bidra till att sätta Målilla på kartan. Egentligen borde Målilla vara huvudorden i kommunen eftersom det ligger precis i mitten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!