Så många personer i Hultsfred fick a-kassa

Under förra året fick 297 personer i Hultsfreds kommun ersättning från a-kassan. Det är en minskning med 200 jämfört med för fem år sedan.

Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor, ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan. Hultsfred placerar sig på plats 141 av landets 290 kommuner.

Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor, ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan. Hultsfred placerar sig på plats 141 av landets 290 kommuner.

Foto: Michael@steinberg.se

Hultsfred2019-06-13 22:00

297 personer motsvarar 2,1 procent av befolkningen. Förutom att det är en rejäl minskning under en femårsperiod, är det också något under rikssnittet på 2,2 procent.

Det visar en sammanställning av utbetalningarna av arbetslöshetsersättning i Sveriges kommuner, som genomförts av Sveriges a-kassor. För övrigt den första sammanställning och rangordning som genomförts.

När kommunerna rangordnas utifrån andelen som fick ersättning under 2018 placerar sig Hultsfred på plats 141 av Sveriges 290 kommuner. I toppen finns Haparanda med 5,2 procent och lägst andel återfinns i Kinda, Mullsjö och Nykvarn med 0,8 procent.

– Vi ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan, säger Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor.

– Gemensamt för hela landet är att arbetsmarknaden blir allt mer flexibel och att kraven på flexibilitet måste balanseras med trygghet för den enskilde arbetstagaren, tillägger han.

För Hultsfreds del har antalet som får ersättning minskat med hela 200, vad beror det på?

– Den största förklaringen i de flesta kommuner är att arbetslösheten minskat. Men det är också så att sex av tio möjliga ersättningstagare ändå inte får ersättning. Många uppfyller helt enkelt inte villkoren, de kanske har jobbat för lite eller för oregelbundet eller helt enkelt inte bryr sig om att söka för de tror sig inte uppfylla kraven. I nästa steg kan det bli en belastning på kommunen, om personen behöver försörjningsstöd.

När Tomas Eriksson går in på lite mer aktuella siffror för Hultsfred visar de att 284 personer var inskrivna hos Arbetsförmedlingen som öppet arbetslösa, deltidsanställda och timanställda i april, vilket är den färskaste perioden som går att plocka fram.

– Av dessa fick 115, eller fyra av tio ersättning från a-kassa, övriga fick alltså ingen ersättning, avslutar han.

Fakta om a-kassan

- Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning vid arbetslöshet oavsett om du är medlem i en a-kassa eller inte.

- Som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning vid arbetslöshet baserad på din tidigare inkomst.

- 7 av 10 svenskar är medlemmar i a-kassan.

- I Sverige finns 26 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.

- A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

Källa: Sveriges a-kassor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!