Polis kan få sparken efter batongslag i Hultsfred

En polis som åtalats för misshandel i både Hultsfred och Västervik riskerar nu att få sparken.

Den åtalade polisen misstänks ha slagit en man i Hultsfred med batong, trots att mannen inte ska ha varit våldsam.

Den åtalade polisen misstänks ha slagit en man i Hultsfred med batong, trots att mannen inte ska ha varit våldsam.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2024-03-12 14:22

Våren 2022 ska polismannen ha slagit en man i Hultsfred upprepade gånger med sin batong. Händelsen inträffade i samband med att mannen skulle avvisas från socialförvaltningens lokaler. Ett år senare åtalades polisen misstänkt för misshandel, alternativt tjänstefel.

Enligt åklagaren var det varken nödvändigt eller proportionerligt att slå mannen, som inte ska ha varit våldsam, med batong. Slagen träffade mannens arm, hand och fot med smärta, svullnad och blåmärken som följd.

Polisen har även åtalats för misshandel av en mopedförare i Västervik, alternativt framkallande av fara för annan eller tjänstefel, samt vårdslöshet i trafik. Åklagaren menar att polisen tog en medveten risk och visade likgiltighet för en annan persons liv när han körde över i mötande körfält, där han sedan prejade och körde över mopeden. Mopedisten fick skrapsår på armen och ryggen samt smärta i rygg och tumme. Händelsen inträffade i augusti 2023.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har yttrat sig i målet. Personalansvarsnämnden bedömer att den åtalade polisen kommer att skiljas från sin anställning om han döms för misshandel som inte är ringa, eller två fall av ringa misshandel.

"Skulle han dömas för uppsåtligt tjänstefel avseende gärningen den 25 mars 2022 talar mycket för att han kommer att skiljas från sin anställning", skriver personalansvarsnämnden.

Däremot får polisen behålla jobbet om han döms för tjänstefel eller framkallande av fara för annan och/eller vårdslöshet i trafik gällande trafikincidenten i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!