Nedläggningen av telenät oroar – skrev brev till minister

Oron över att det fasta telenätet ska läggas ner fick Bösebo bygdeförening att skicka brev till infrastrukturminister Anna Johansson. – Brevet kom av att vi förstått att det fasta telenätet håller på att kopplas ner. Hur ska det gå då? Vi har ingen mobiltäckning här, berättar föreningens ordförande Klas Wichman.

Bösebo bygdeförening oroas över den kommande nedläggningen då mobiltäckning inte är en självklarhet. Foto: Kristina Törnqvist.

Bösebo bygdeförening oroas över den kommande nedläggningen då mobiltäckning inte är en självklarhet. Foto: Kristina Törnqvist.

Foto:

Hultsfred2017-07-05 12:00

Runt om i landet håller kopparnätet på att kopplas ner bit för bit för att ersättas med fiber- och mobilnät. En utveckling som fått Bösebo bygdeförening att skrida till verket.
– Vi oroar oss för hur det ska bli, berättar ordförande Klas Wichman.Vi måste kunna nå våra nära och kära och räddningstjänst.

I trakterna kring Bösebo och Torsebo är en mobiltäckning allt från säker och långt ifrån alla hushåll har fiberanslutning.
– Det gäller hela sydvästra hörnet av kommunen, i vissa områden är mobiltäckningen obefintlig. Vi har fått fiberanslutning hit men det är inte alla som av ekonomiska eller tekniska anledningar har haft möjlighet att installera det.

I slutet av juni skickade därför föreningen brev till infrastrukturminister Anna Johansson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Post- och Telestyrelsen och Hultsfreds kommun.
– Tanken med att skicka till infrastrukturministern var att hon måste ha ett visst inflytande över hur det ska fungera med infrastruktur och teleanknytning. Som amatör tycker jag att innan man lägger ner det fasta nätet ska se till att det finns ett mobilnät som fungerar. Det är ett önskemål från vår sida. Det finns också en vinst att utveckla mobilkartan eftersom man då till exempel kan ringa och varna om bränder.

Det tog inte lång tid innan brevet fick gensvar.
– Vi fick svar ganska snabbt från av Ingolf Berg på näringsdepartementet. Han berättade att regeringen har överlämnat utvecklingen av telenät och teletrafik till marknadskrafterna men att man kan ställa krav på företagen på att det ska finnas tillgång till uppkoppling till omvärlden.

I listorna på de kommuner där det fasta telenätet kommer att läggas ner under 2017 och 2018 finns inte Hultsfreds kommun med. Men det hindrar inte föreningen att fortsätta förbereda sig inför framtiden.
– Vi har hört att det ska läggas ner här 2019. Så nästa steg är kanske att bjuda in Telia så att de kan berätta hur det kommer att fungera och om vi kan förberedda oss på något sätt, till exempel sätta upp en antenn på taket. Landsbygden måste vara en plats där människor vågar att bo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!