Rekordmånga vill bli undersköterska

Undersköterskeutbildningen gick från att vara nedläggningshotad 2016, till att nu ha 25 sökande till 16 platser. Corona sätter stopp för en utökning.

"Under pandemin har fler definitivt fått upp ögonen för att det finns ett stort behov av kompetent personal inom vård och omsorg", säger Aina Kalle, rektor på Hultsfred Lärcenter.

"Under pandemin har fler definitivt fått upp ögonen för att det finns ett stort behov av kompetent personal inom vård och omsorg", säger Aina Kalle, rektor på Hultsfred Lärcenter.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-06-12 09:00

– Under pandemin har fler definitivt fått upp ögonen för att det finns ett stort behov av kompetent personal inom vård och omsorg, säger Aina Kalle, rektor på Hultsfred Lärcenter.

Då var det skillnad tidigare. När hon började som rektor 2016 var undersköterskeutbildningen nedläggningshotad på grund av dåligt intresse.

Hon minns hur man diskuterade saken och till slut bestämde sig för att köra vidare trots allt.

– Vi gjorde en behovsinventering som visade att det framöver skulle komma att behövas många, många undersköterskor i vård och omsorg. Dels till följd av pensionsavgångar, men vi hade också en utökning av antalet platser i vår kommun, så vi beslutade att vi absolut behövde fortsätta, säger Aina Kalle.

Intresset har stigit något, men det är inte alltid man kunnat fylla platserna. Till att man nu, inför höstens intag, kan se ett tydligt ökat intresse. 25 ansökningar till 16 platser.

Vad ser du mer för skäl till det ökade intresset?

– Att vi har den täta dialogen med arbetsgivarsidan, så att vi hela tiden lyssnar av vad är det för kompetens man behöver. Det ger utbildningen en trovärdighet och man vet att den i nästan alla fall leder till anställning.

På torsdagen diskuterades om man skulle göra ett överintag, där man kom fram till att vänta.

– Vi vet ju inte hur det blir efter sommaren, ur ett coronaperspektiv, så vi landade i 16. Det är en resursfråga, vi måste kunna fortsätta hålla avstånd och har anpassat oss efter lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!