Mörlundaduo till elitserien – uppflyttade till högre nivå

Från början var det en rolig hobby som nu har blivit till en placering bland dem högsta nivåerna. Havrevingens Ikon och Åsa Thyrén-Lind har blivit uppflyttade till elitnivå inom områdena spår och sök.

Åsa Thyrén- Lind med sin hund Havrevingens Ikon. Foto: Emilia Söderling

Åsa Thyrén- Lind med sin hund Havrevingens Ikon. Foto: Emilia Söderling

Foto:

Hultsfred2017-04-10 17:30

Åsa har haft hundar omkring sig sedan barnsben, hundintresset är något som alltid funnits hos henne. Åsa berättar att hon praktiskt taget har växt upp på en hundklubb. Detta på grund av att hennes mamma har varit aktiv inom brukshundklubben i Hultsfred.
– Havrevingens Ikon är min första hund inom hans ras, alltså Holländsk herdehund. Men han är min fjärde hund, så intresset för hundar har alltid funnits hos mig, berättar Åsa Thyrén-Lind.  

Ikon och Åsa har blivit uppflyttade till elitnivå inom två områden och det är sök och skydd. Spår och sök går ut på att hitta tre stycken figuranter som gömmer sig i skogen, tävlingen är till för att hitta folk. Inom denna tävling ska även hunden hitta fyra stycken saker som ligger i skogen. I dessa klasser ingår det även lydnad. 
– Vi är jättenöjda att vi kommit såhär långt, men det hade verkligen inte gått utan mitt träningsgäng. Jag har några som jag tränar spår med och några jag tränar sök med och dem är verkligen guld värda, berättar Åsa med ett leende. 

Havrevingens Ikon och Åsa tävlar även i skydd. Hon berättar att detta är som hundsportens formel ett, för att nästan alla områden finns i skyddet. Ett moment i skyddet är att hunden får en munkorg på sig och ska sedan hindra en figurant att komma nära.  Det andra momentet i skyddet är att bita en figurant som har en skyddsärm på sig och sedan hålla fast. 

Trots att Havrevingens Ikon är en duktig elithund, är han som vilken familjehund som helst. I det stora huset i Tulunda ligger Ikon gärna och sover med Åsas två tvillingsöner och vilar efter ett jobbigt träningspass. Ikon har också en hundkompis där hemma som även hon har varit ute på tävlingsbanorna med Åsa. Ikons hundkompis Agda är av rasen Cane Corso och är den första inom sin ras i Sverige som har tagit titeln som ”Viltspårschampion”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!