Fasadglas har fått flera storordrar – nyanställer 30

Fasadglas i Hultsfred fortsätter att växa i snabb takt. Till hösten ska produktionen av träfasader tredubblas. "Vi behöver rekrytera ett 30-tal personer till", säger vd:n Richard Forssman.

Just nu tillverkar fabriken fasadelement till en kontorsbyggnad i Värnamo. Flera nya storordrar gör att produktionstakten behöver skruvas upp rejält framöver.

Just nu tillverkar fabriken fasadelement till en kontorsbyggnad i Värnamo. Flera nya storordrar gör att produktionstakten behöver skruvas upp rejält framöver.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-04-26 05:30

Sedan några månader tillbaka är Richard Forssman högste chef för Fasadglas produktionsbolag i Hultsfred.

– Jag blev tillfrågad av ägarna i december 2023. Sedan började jag jobba i Hultsfred andra veckan i januari, säger Richard Forssman som parallellt med vd-jobbet i Hultsfred är ekonomichef inom koncernen.

undefined
"Det finns ett jätteintresse på marknaden för träfasader", säger Richard Forssman som jobbar i Hultsfred fyra dagar i veckan.

– En av mina arbetsuppgifter, förutom att utveckla tillverkningen, är att hitta en platschef.

Han trivs med att jobba i Småland.

– Det är en helt annan tillvaro än den stressade storstadspulsen.

Hur länge ska du fortsätta som vd i Hultsfred?

– I första skedet är det fram till sommaren. Men det är högst troligt att det fortsätter under hösten.

Interim platschef för fabriken i Hultsfred, som tillverkar träfasader, är Samuel Sandkvist. Även han började i januari.

– Samuel fokuserar på produktion och jag på produktionsekonomi. Han har personalansvaret, medan jag säkerställer att vi levererar enligt prognos och rapporterar siffror.

undefined
Richard Forssman, vd för Fasadglas i Hultsfred, i samspråk med Jesper Jensen som jobbat i fabriken i snart ett år.

Målsättningen är att rekryteringen av en ordinarie platschef ska påbörjas under hösten. Och det är långt ifrån den enda nyanställningen som ska göras framöver.

– Vi behöver rekrytera ett 30-tal personer till, säger Richard Forssman som berättar att fabriken har väldigt mycket att göra framöver eftersom man har fått flera stora ordrar.

– För att inte byta platschef mitt i alltihop har vi valt att ha kvar den interima fabrikschefen. Vi befinner oss i ett väldigt intressant läge.

I dagsläget jobbar 40 kollektivanställda och 15 tjänstemän i fabriken. Till att börja med söker företaget 15 nya produktionsarbetare, men tanken är ytterligare 15 ska rekryteras under hösten.

– Det är framför allt kollektivare som vi söker. Där ska vi upp till 70.

undefined
Christina Johansson började på Fasadglas i november förra året. "Jättekul och spännande", säger hon om att tillverka fasadelement i trä.

Vad är den största utmaningen med att växa så snabbt?

– Den största utmaningen är att hinna med att utbilda och få upp produktionstakten så fort som det behövs.

Richard Forssman förklarar framgångarna med att Fasadglas har en unik produkt.

– Det finns ett jätteintresse på marknaden för träfasader, i och med att träfasader har ett lågt koldioxidavtryck. Vi har en produkt som inte många andra har på marknaden.

Har ni inte märkt av nedgången i byggbranschen alls?

– Det var viss fördröjning innan ordrarna kom. Men det blev lite av en ketchupeffekt. Det hade säkert med post-covid att göra och med att konjunkturen försämrades. Men nu när man ser att räntorna är på väg ner vågar man lägga de där ordrarna, och det är ganska långa ledtider inom vår bransch. Orderstocken hos moderbolaget är rekordstor.

undefined
Fasadglas har sin tillverkning på gamla Hultsfreds-Husområdet vid Norra Oskarsgatan.

Just nu producerar fabriken träfasader till Nivikas huvudkontor i Värnamo. Senare i vår börjar man tillverka cirka 750 fasadelement till Vänersborgs tingsrätt och Axis huvudkontor i Lund.

– Sedan går ett tredje projekt igång efter sommaren, säger Richard Forssman som inte kan berätta mer om den ordern i nuläget, förutom att det rör sig om 1 000 fasadelement.

Storordrarna innebär att produktionstakten kommer att öka rejält i fabriken.

– Vi måste producera tre gånger så mycket i höst, vilket är en utmaning i och med att vi aldrig har gjort det förut. Men det är jättespännande och jättekul.

Han flaggar för att personalstyrkan kan behöva utökas ännu mer längre fram.

– Det kanske inte stoppar vid 70 plus 15, så att det blir 85 anställda, utan vi kanske behöver vara fler. Vi har fullt i fabriken till och med Q1 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!