Ljusglimtar i mörkret

Läder, nitar och det mörkaste av allt du kan tänkas hitta. Bandens musik pulserar genom hela kroppen och i publiken nickar flertalet huvuden i takt med de dundrande trummorna. Det är ingen tvekan om att det är här du hittar mörk, rå musik.

Svenska bandet Witchery lockade publiken till demoniska vrål.

Svenska bandet Witchery lockade publiken till demoniska vrål.

Foto:

Hultsfred2017-10-02 12:00

För det fjärde året i rad har de hårdaste banden från världens alla hörn tagit sig till festivalen Mörkaste Småland, och med sig tog de folket. De har kommit för att lyssna på exklusiva band som Impiety, Gorogoth och Cursed 13, men också för att träffa nya människor med samma passion för extrem musik.

En av arrangörerna, Johan Gustafsson, menar att dessa band är ett sätt för festivalen att ”spänna musklerna”, visa upp sig och därmed locka folk.

- Vi bokar band som egentligen kanske inte hör hemma på så små ställen som Hultsfred, och blir därmed festivalen med det lilla extra, säger Johan Gustafsson. Det har under alla år varit en del av festivalens charm att ha spelningar med band som annars sällan visar sig i dagsljus, och att då väcka dem till liv med dyrkande respons från publiken.

Som om de vore från en annan planet spelar de kaxigt med ständigt demoniska inslag, kadaver på scenen, samt med en tveklös blandning av den hårdaste Metal och jazz.

Inte bara Metal

Även om spelschemat till stor del fylls av Metal-band, har tanken alltid varit att bjuda på en blandning. Det ska vara mörkt, men den definitionen är så mycket bredare än vad man kan tänka sig.

Drivet efter mångfald har alltid funnits där, och det har egentligen bara fallit sig så att majoriteten är just Metal.

För att i år ge omväxling bjöds det bland annat på både ett elektroniskt band, och ett rent akustiskt, som visar hur mycket mer som kan gömma sig inom mörkret.

Arrangörerna har också alltid haft en vision om mer än bara musik, vilket avspeglar sig med en variation av konstnärer, tatuerare och försäljare som befann sig på platsen. Alla får komma, så länge de håller sig till temat; mörker.

Internationell spridning

Besökare har rest långa vägar för att få ta del av den unika festivalen, somliga är stammisar, och andra har passat på att göra sitt första besök i Sverige när musiken redan har börjat locka dem. Oavsett vanan är alla överens om vilken ständig succé festivalen är.

- Jag är riktigt imponerad, allt är på pricken perfekt, säger Luca Marchetti som rest till Sverige från Italien, och passat på med ett första besök på festivalen.

Han är en av flera som rest ifrån utifrån, något som arrangörerna tycker är roligt, och tror beror på en tacksam spridning på internet. Mörkaste Småland växer ständigt och blir mer utvecklad samt finslipad i takt med att de inblandade lär sig, och inte minst får resurser att arbeta framåt. Hjälpmedel, så att de kan fortsätta mot ultimata mörkret, i en redan så mörk miljö.

Cursed 13 visade sig för ovanlighetens skull live för omvärlden.
Cursed 13 visade sig för ovanlighetens skull live för omvärlden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!