Kriget i Ukraina skapar oro – anordnar informationsdag

Rysslands invasion av Ukraina gjorde att kriget plötsligt kom vÀldigt nÀra. Och det i sin tur skapar oro i samhÀllet. NÄgot som bÄde HÄkan Hermansson i SPF och Lena Hasting i PRO mÀrkt av.

Invasionen i Ukraina gjorde att kriget kom nÀra. Det skapar en oro i samhÀllet. HÄkan Hermansson och Lena Hasting, ordförande i SPF, respektive PRO gör gemensam sak för att rÀta ut frÄgetecknen.

Invasionen i Ukraina gjorde att kriget kom nÀra. Det skapar en oro i samhÀllet. HÄkan Hermansson och Lena Hasting, ordförande i SPF, respektive PRO gör gemensam sak för att rÀta ut frÄgetecknen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-03 14:00

En ökad kunskap tros vara lösningen, det skapar trygghet och dÀmpar oron i leden. Nu tar föreningarna ett gemensamt grepp för att rÀta ut en hel del frÄgetecken. Vad hÀnder i vÄr kommun, vad hÀnder med sjukvÄrden om det blir kris, och hemtjÀnsten, hur blir det med den? Och vad betyder Totalförsvaret och vad Àr det? Det Àr nÄgra av programpunkterna för dagen. En hel lÄng rad experter har bjudits in och pÄ onsdag i nÀsta vecka ordnas en eftermiddag pÄ Rock City för att sprida kunskap kring en eventuell kris i samhÀllet.

En punkt under informationsdagen handlar ocksÄ om vem man kan lita pÄ? I vÄrt informationssamhÀlle Àr det ingen direkt brist pÄ information. Och det lÀr inte minska om det blir kris. FrÄgan Àr bara hur pass pÄlitlig informationen Àr. För desinformationen lÀr ocksÄ öka.

Onsdagen kommer ocksÄ att handla en del om vad som förvÀntas av den enskilde i hÀndelse av kris. Om att man ska försöka klara sig sjÀlv i sju dagar, ha en krislÄda packad med konserverver, vevradio och annat. Vidare kommer Röda Korset att medverka, flera studieförbund, företrÀdare för kommunen och sÄ vidare.

Planeringen för informationsdagen började redan för ett par Är sedan, men dÄ var det pandemin som var i fokus. Men sen kom kriget i Ukraina.

– SĂ„ dĂ„ bytte vi bara spĂ„r, sĂ€ger Lena Hasting som Ă€r ordförande i PRO.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!