Kommunen kan få miljon till studiestarter

Hultsfreds kommun kan få över miljonen i studiestartsstöd. Det är tredje mest i länet. Men mer pengar är inte hela lösningen.

Aina Kalle och Linda Ungsäter gläds åt beskedet att kommunen kan få över 1,1 miljoner kronor i studiestartsstöd nästa år. "Men nålsögat är för litet, få klarar kraven som ställs för att få del av bidraget".

Aina Kalle och Linda Ungsäter gläds åt beskedet att kommunen kan få över 1,1 miljoner kronor i studiestartsstöd nästa år. "Men nålsögat är för litet, få klarar kraven som ställs för att få del av bidraget".

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-11-04 18:00

En preliminär fördelning visar att Hultsfred föreslås få drygt 1,1 miljoner kronor nästa år i studiestartsstöd.

"I dag finns det för många vuxna som inte har jobb och relevant utbildning, därför satsar regeringen på stödet i höstbudgeten", säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Bara Kalmar; 2,8 miljoner, och Västervik;1,7 miljoner, får mer. Vimmerby beräknas få 723 000 kronor.

Men mer pengar är inte hela lösningen. Det menar Aina Kalle och Linda Ungsäter, rektorer på Hultsfred Lärcenter, som jobbat med studiestartsstöd, som är till för arbetslösa med kort tidigare utbildning och stort utbildningsbehov, sedan 2017.

– Bara hälften av de som sökt stödet har klarat de elva krav som ställs, säger Aina Kalle. Så vi har fått återbetala pengar och justera budgeten, kriterierna som ska uppfyllas är helt enkelt ett för trångt nålsöga.

Exempel på krav: man får inte haft studiemedel från CSN de senaste tre åren, inte ha vissa andra ersättningar och man måste studera minst 50 procent.

– Vi hoppas att kriterierna ska komma att ses över, det skulle välkomnas på Hultsfred Lärcenter, säger Aina Kalle.

– Mer pengar i kombination med lägre krav skulle innebära att nålsögat vidgas och att vi kan erbjuda fler vuxna möjligheten att studera, tillägger Linda Ungsäter. Vi ser jättemöjligheter för de som inte har en lång utbildning, som vill plugga vidare, men där det ofta bromsas vid finansieringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!