Kommunen bytte bort en bit av NytorpsvĂ€gen – blockerad

FörÀndringens vindar blÄser över handels- och industriomrÄdet i Hultsfred. NytorpsvÀgens anslutning mot Norra Oskarsgatan hÄller pÄ att överlÄtas till fastighetsÀgaren av gamla Willys.

Peter Lundh pÄ Lundhs Produktion AB tror att vÀgavstÀngningen kan innebÀra mer vÀgtrafik i omrÄdet.

Peter Lundh pÄ Lundhs Produktion AB tror att vÀgavstÀngningen kan innebÀra mer vÀgtrafik i omrÄdet.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-02 17:00

– VA-saneringen av Norra Oskarsgatan kan sĂ€gas ha triggat igĂ„ng hela projektet innefattande kvarteret Batteriet och handelsomrĂ„det Knekten, berĂ€ttar Simon RĂ„sbacken pĂ„ ÖSK.

Just nu pÄgÄr fÀrdigstÀllandet av Norra Oskarsgatan. Men den som har koll pÄ gatorna kan ocksÄ konstatera att anslutningen av NytorpsvÀgen vid gamla Willys har stÀngts permanent.

NÀr Willys fortfarande lÄg pÄ platsen ville de ta vÀgstumpen i ansprÄk för utökad parkering. Kommunen drog dÀrför igÄng ett planarbete. Simon RÄsbacken minns inte för hur lÀnge sedan men att det Àr flera Är sedan.

Mycket vatten att runnit under broarna sedan dess och Willys har som bekant flyttat till en ny plats i omrÄdet. I byggnaden ligger pizzerian Tre Kronor.

Men planarbetet var redan genomfört och nu hÄller kommunen pÄ att överlÄta marken till Àgaren av den fastigheten, Telefonen 3, Trophi Tidon AB, som Àgs av Tredje AP-fonden. En överenskommelse om markbyte har skett mellan företaget och kommunen dÀr bolaget fÄr vÀgstumpen och kan stÀngsla eller bygga parkering vilket de vill.

LantmÀteriet tar det formella beslutet i nÀrtid med mÄlet att marken ska övergÄ till fastighetsbolaget innan oktober mÄnads utgÄng.

Vid den avstĂ€ngda vĂ€gstumpen har vĂ€gen till OKQ8-macken förlĂ€ngts bakom Nordic Wellness Padelcenter  sĂ„ att den gĂ„r hela strĂ€ckan till HandelsvĂ€gen, som gĂ„r förbi nya Willys, Byggmax med flera men ocksĂ„ ansluter till Norra OskarsvĂ€gen.

– Vi har inte fĂ„tt nĂ„gra reaktioner. Alla transportörer fick yttra sig nĂ€r detaljplanen gjordes. Den enda Ă€r pizzerians Ă€gare som inte fĂ„tt nĂ„gon information av fastighetsĂ€garen, sĂ€ger Simon RĂ„sbacken.

Skyltningen runt om i omrÄdet ska anpassas.

– Vi försöker styra trafiken mer i handelsomrĂ„det och leda den tunga trafiken till rĂ€tt vĂ€gar. Vi för samtal med transportörerna, berĂ€ttar han.

För Lundhs Produktion AB pÄ andra sidan Norra OskarsvÀgen innebÀr vÀgavstÀngningen en omvÀg för att nÄ sitt lager.

– Vi sĂ€ljer mycket hundgĂ„rdar och har tidigare bara bett kunderna att köra rakt över gatan till vĂ„rt förrĂ„d, berĂ€ttar Peter Lundh.

Han tror att det kan bli mycket mer trafik i omrÄdet nu nÀr lastbilar fÄr göra en omvÀg om de inte kommer in frÄn NytorpsvÀgens början uppe vid SilverslÀttsvÀgen.

NÀr Vimmerby Tidning mÀtte omvÀgen blev den 300-400 meter. Lite för ett ekipage men betydlig mer om mÄnga fordon behöver göra omvÀgen.

NytorpsvÀgens anslutning rak ut pÄ Norra Oskarsgatan har bommats igen för gott. Kommunen hÄller pÄ att överlÄta marken till fastighetsÀgaren av gamla Willys.
NytorpsvÀgens anslutning rak ut pÄ Norra Oskarsgatan har bommats igen för gott. Kommunen hÄller pÄ att överlÄta marken till fastighetsÀgaren av gamla Willys.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!