Kampanjstart: "Restauranger och caféer behöver oss"

Hultsfreds kommun har startat en kampanj för att stötta restauranger och caféer i en tid när de har det tufft. "Jag är tacksam för stödet", säger Sedat Örnek.

Pizzeriaägare Sedat Örnek eller Conny Fahl tycker kommunens initiativ, som ska stötta restauranger och caféer, är bra. "Då har jag mitt första kvitto nu", säger Conny.

Pizzeriaägare Sedat Örnek eller Conny Fahl tycker kommunens initiativ, som ska stötta restauranger och caféer, är bra. "Då har jag mitt första kvitto nu", säger Conny.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-04-15 20:00

– Jag ser det lite som ett stimulanspaket, där kommunens ambition är att hjälpa en bransch som är "nere på knäna" genom att på ett enkelt sätt få lite rörelse på våra restauranger och fik. På ett coronasäkert sätt förstås, under eget ansvar, säger näringslivsutvecklare Pär Kågefors.

Hur går det då till? Pär Kågefors berättar mer:

– Den som handlar mat eller fika för minst 85 kronor per tillfälle kan fota av sina kvitton och skicka in det på mail till kommunen. De första 500 får ett presentkort på 250 kronor hos Hultsfred Handel. Genom att man sedan handlar för det, så blir det dubbel stimulans.

Budgeten är med andra ord 125 000 kronor.

– Vi vet att kampanjen inte "vänder upp och ner" på någonting, men vi vet att det varit veckor där det varit väldigt, väldigt dåligt på caféer och restauranger i olika perioder, så med det här vill vi visa att vi ändå står bakom dem, att vi tycker det är viktigt att de finns kvar och att folk inte ska glömma bort dem i en tid när många har det jättetufft.

undefined
"Jag ser det lite som ett stimulanspaket genom att på ett enkelt sätt få lite rörelse på våra restauranger och fik", säger Pär Kågefors.

Inledningsvis var tanken att kampanjen skulle pågå under april månad. Halvvägs in i den talar mycket för att den kommer förlängas även under maj månad.

– Vi visste ju inte hur det skulle slå, så vi ville känna oss för lite. I dagsläget är det ett 75-tal som skickat in sina kvitton. Det är en bra början, men nu ska vi marknadsföra det bättre så hoppas jag det sprider sig mer för varje dag.

Sedat Örnek driver Pizzeria Charlie i Mörlunda sedan hösten 2019. Han kände inte till kampanjen, men gillar idén när han informeras om den.

– Jag är tacksam för stödet, det är fint gjort. Det går ganska bra, men periodvis är det lite lugnare. Jag har kunder inte bara från orten, utan även från Fågelfors, Bockara och Målilla. Jag hoppas det här kan hjälpa till att få igång försäljningen bättre.

Kunden Conny Fahl, Mörlunda, har inte heller hört talas om kampanjen.

– Allt kommunen kan göra för restarangerna är bra, de har ett helvete nu. Jag själv har fortsatt som vanligt, jag har inte slutat med i stort sett något, säger han.

– Då har jag mitt första kvitto nu.

Pia Skäär Cornelio som driver Centralkonditoriet i Virserum, har hört talas om kampanjen och tycker idén är bra. 

– Allt välkomnas. Det har varit tufft länge, men nu tycker jag det börjat lätta när vaccinationerna kommit igång. Vi har kunder från både Virserum och andra orter som är här och fikar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!