Jul- och nyårskonserter ställs in

Flera jul- och nyårskonserter i Hultsfreds kommun ställs in på grund av pandemin. En av konserterna skulle ha hållits på Skeppet i Målilla. "Tråkigt, men vi försöker ha en konsert lite längre fram", säger föreståndaren Asta Pettersson.

Towe och Charlotta Widerberg skulle ha uppträtt tillsammans med Johan och Gunilla Sigvardsson på Skeppet i Målilla den 30 december, men konserten har ställts in. Bilden togs vid en julkonsert i Lönneberga kyrka 2019.

Towe och Charlotta Widerberg skulle ha uppträtt tillsammans med Johan och Gunilla Sigvardsson på Skeppet i Målilla den 30 december, men konserten har ställts in. Bilden togs vid en julkonsert i Lönneberga kyrka 2019.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-12-28 08:00

På tisdagen den 28 december skulle en jul- och nyårskonsert ha arrangerats i Lönneberga kyrka. Den 29 december var en konsert inplanerad i Vena kyrka. Men på grund av smittläget under pandemin har båda konserterna ställts in.

– Det kändes inte rätt för ansvarig musiker att dra samman så mycket folk. Det ställdes in av säkerhetsskäl, säger Ola Sandberg, tillförordnad kyrkoherde i Aspelands pastorat.

På Skeppet i Målilla skulle en jul- och nyårskonsert med Johan och Gunilla Sigvardsson samt Towe och Charlotta Widerberg ha hållits den 30 december. Men även den har blåsts av.

Enligt Asta Pettersson, föreståndare på Skeppet, tog man beslutet att ställa in på grund av pandemin och de nya restriktionerna.

– Vi tyckte att det blev lite svårt att ha det då. Och så hade vi inte så många anmälningar som vi brukar ha – folk var väl lite försiktiga med att ge sig ut. Vi fick några avbokningar på grund av det också, säger Asta Pettersson som beklagar att konserten inte blir av.

– Det är tråkigt, men vi ger inte upp hoppet. Vi försöker ha en konsert lite längre fram.

In i det sista hoppades de på att kunna genomföra evenemanget.

– Vi hade inget förra året heller, därför kändes det så roligt nu att det öppnades upp och att vi skulle kunna försöka igen. 

Även i Målilla kyrka blir det en ändring i programmet.

– Nyårskonserten i Målilla blir en vanlig gudstjänst. Det kändes inte riktigt bra att engagera så många. Då har vi valt att ha en vanlig gudstjänst i stället, säger Ola Sandberg.

Däremot planerar man att genomföra flera musikgudstjänster som planerat.

På grund av de nya restriktionerna som infördes den 23 december har pastoratet stängt av varannan bänk i samtliga kyrkor. Det har också satts ett tak för antalet besökare.

– Vi har räknat ut hur många vi kan vara i kyrkorna totalt. Om det kommer ett sällskap får de sitta tillsammans. Det måste vara en meter till nästa sällskap eller person, både åt sidan och framåt och bakåt.

Inför jul kontrollerades kyrkobesökarnas vaccinpass vid två tillfällen, den 17 och 22 december.

– Vi räknar med att vi inte ska behöva använda vaccinpass framöver, eftersom vi inte blir så många att vi överskrider restriktionerna. Skulle vi plötsligt bli för många får vi säga att kyrkan tyvärr är full.

Jul- och nyårskonserten i Vena kyrka den 29 december är en av konserterna som har blåsts av.
Jul- och nyårskonserten i Vena kyrka den 29 december är en av konserterna som har blåsts av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!