Hon blir ny herde – lösningen fanns på nära håll

Lösningen fanns i de egna leden. Arja Bergström blir ny kyrkoherde i Aspelands Pastorat. Därmed är två års sökande äntligen över.

Arja Bergström blir ny kyrkoherde i Aspelands Pastorat. Vid årsskiftet börjar hon det nya jobbet som chef över pastoratets 33 anställda.

Arja Bergström blir ny kyrkoherde i Aspelands Pastorat. Vid årsskiftet börjar hon det nya jobbet som chef över pastoratets 33 anställda.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-10-26 14:36

Arja Bergström är välkänd i våra trakter. Så på sätt och vis är det ingen överraskning att hon blir ny kyrkoherde, även om hon dröjde en smula med att söka jobbet.

– Det ska bli jätteroligt. Men visst är det en utmaning, säger hon. Jag är väldigt tacksam för förtroendet och det har varit ett stort stöd från både personalen och församlingsborna.

Från att vara herde i två församlingar, Lönneberga och Vena, utökas nu flocken till sju församlingar i hela Aspelands Pastorat. Första januari börjar hon på nya jobbet. 

Kommer församlingsborna att märka att de fått en ny herde?

– Ja, det kommer att bli skillnad, säger Arja Bergström. Just nu håller vi på att jobba med en ny församlingsinstruktion, med nya mål för vad vi vill med verksamheten. Jag jobbar aktivt med det. I den nya församlingsinstruktionen kommer barn och ungdomar vara i fokus och vi kommer att jobba för att skapa generationsöverskridande mötesplatser. Vi vill ha en öppen och levande kyrka.

Arja Bergström kom till pastoratet 2008, då som kyrkoherde i Mörlunda Tveta församling. Där var hon kvar till sammanslagningen, då hon flyttade vidare och blev herde i Högsby församling. Därifrån blev det sedan en runda till Nässjö, innan hon kom tillbaka och blev komminister i Aspelands pastorat.

– Egentligen har jag ett kall att vara kyrkoherde, säger hon, men när jag kom hit hade jag jobbat så mycket som präst och kyrkoherde att jag ville ta det lite lugnare. 

Och hon har trivts alldeles utmärkt i den rollen, både med arbetslaget och med församlingsarbetet.

– Så tiden har bara rullat på, men det är många som har frågat om jag inte ska söka jobbet, och allt det stöd jag mött blev avgörande för att jag tog steget.

1 januari 2023 blir hon ny kyrkoherde i Aspelands Pastorat. Fram till dess kommer tillförordnade herden Ola Sandberg att sitta kvar på posten.

Efter två års sökande har alltså pastoratet äntligen fått en ny herde. Men i och med att man rekryterar ur de egna leden så saknas det fortfarande präster i pastoratet.

– Stiftet har bestämt att vi ska ha fem präster här, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl, men vi har tre och en diakon. 

Hon hopps att man fram på vårkanten ska kunna ha två diakoner i pastoratet.

– Det råder brist på präster i Sverige, så det är en utmaning att rekrytera, säger Ulla Lisedahl.

Men sökandet fortsätter...

En öppen och levande kyrka är målet. Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet, välkomnar Arja Bergström som ny kyrkoherde.
En öppen och levande kyrka är målet. Ulla Lisedahl, ordförande i kyrkorådet, välkomnar Arja Bergström som ny kyrkoherde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!