"Jag vet hur viktigt det är att vara rädd om sin kropp"

I egenskap av motorsportens främsta kartläsare genom tiderna vet Tina Thörner vikten av att vara rädd om sin kropp, för att den ska hålla för alla stentuffa utmaningar. Att en tredjedel av alla grundskoleelever uppges ha psykisk ohälsa skrämmer henne. Så hon lovordar Prolympias satsning på extra rörelse, som hon vet motverkar stress, ångest och rädsla.

Eleverna i förskoleklassen riktigt grillade Tina Thörner med frågor, när hon gästade Prolympia som hon lovordar för deras satsning på extra idrott och rörelse i skolan. Foto: Charlotte Madestam

Eleverna i förskoleklassen riktigt grillade Tina Thörner med frågor, när hon gästade Prolympia som hon lovordar för deras satsning på extra idrott och rörelse i skolan. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-03-24 13:50

Som en slags belöning till Prolympia, för deras sätt att tänka kring idrott och rörelse, besökte Tina Thörner i går skolan i Virserum för att prata hälsa med eleverna. Helt ideellt dessutom.

– Prolympia har bra värdegrunder utifrån mina erfarenheter och jag gillar skolans sätt att se på ungdomar, säger Tina Thörner. De har insett betydelsen av sport och rörelse, hur det påverkar ungdomar och har därför mer av det på schemat. Det gillar jag.

Alla skolans elever fick träffa och lyssna till Tina Thörner, även de allra yngsta i förskoleklassen som riktigt grillade den flerfaldiga världsmästaren med frågor.

Inte minst spännande var det att få träffa Tinas kompis Cellen, som har stor betydelse i kroppen för att man ska hitta balans mellan sömn, kost och motion.

– Jag är kanske den enda som pratar med mina celler. Man har 100 biljoner celler i kroppen, och alla ingår i mitt team. För det viktigaste för mig har alltid varit att hålla mig frisk, för att kroppen ska hålla för det jag ställs inför.

Kvällen innan anordnades en föreläsning med föräldraperspektiv under samma tema i Ordenshuset. Den lockade ett 90-tal personer som ville lära mer om hur man hanterar sin hälsa. Något som blivit en allt större utmaning i vårt accelererande samhälle.

– Vår hjärna, som vill ha struktur och prioriterar invanda mönster, behöver få stöd av både mentala verktyg och rätt näring för att skapa en trygghet i otryggheten vi lever i.

– Det är lite konstigt egentligen, det finns mycket forskning på det, att det har stor inverkan på vår hälsa hur vi sover, äter och lever. Mitt råd till alla föräldrar är att gå ut och gå en halvtimme med sina barn, det får kroppen att automatiskt bilda hormoner som motverkar ångest, stress och press. Det skulle hjälpa till att sänka den psykiska ohälsa som en tredjedel av alla grundskoleelever lider av i dag.

Tina Thörner gör som sagt det här skolbesöket helt ideellt. Intäkterna från föreläsningen skänker hon dessutom till Prolympias toleransresa till Polen, som syftar till att hålla minnet av Förintelsen vid liv.

– Vi har fått förmånen att samarbeta en hel del med Tina Thörner, säger biträdande rektor Tina Bågenhammar. Bland annat är vi pilotskola för hennes digitala skolplattform School4you som vi varit med och utvecklat och använder för att underlätta samarbetet med andra länder och som motiverar genom att spelifiera lärandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!