Industri har fortfarande för höga utslÀpp

Ikea Industry har fortfarande för höga utslÀpp av formaldehyd frÄn fabriken i Hultsfred. Företaget överskrider Àven grÀnsvÀrdet för buller nattetid.

UtslÀppen av formaldehyd mÀts i skorstenen dÀr vattenÄngan frÄn Ikea Industrys torkanlÀggning gÄr ut.

UtslÀppen av formaldehyd mÀts i skorstenen dÀr vattenÄngan frÄn Ikea Industrys torkanlÀggning gÄr ut.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-11-09 12:00

För ett Är sedan var Ikea Industrys utslÀpp av det cancerframkallande Àmnet formaldehyd som mest drygt sex gÄnger högre Àn grÀnsvÀrdet. Det framgick av ett förelÀggande frÄn kommunen, som krÀvde att företaget snarast skulle undersöka orsaken och vidta de ÄtgÀrder som krÀvs för att hÄlla utslÀppen under grÀnsvÀrdet 10 milligram per normalkubikmeter.

Men enligt Ikea Industrys vd Klas Franzén har möbel- och spÄnskivefabriken fortfarande för höga utslÀpp av formaldehyd.

– Vi mĂ€ter i skorstenen dĂ€r vattenĂ„ngan gĂ„r ut. Jag har inte exakta siffror, men vi lĂ„g nĂ„gonstans mellan 13 och 15 milligram per kubikmeter. GrĂ€nsvĂ€rdet Ă€r 10, sĂ„ vi Ă€r inte fĂ€rdiga utan vi fortsĂ€tter att jobba med det, sĂ€ger Klas FranzĂ©n.

undefined
"Det Àr inte nÄgonting vi tillsÀtter, utan det Àr sÄdant som frigörs i torkprocessen av trÀ", sÀger Klas Franzén om utslÀppen av formaldehyd.

Vad har ni gjort för att minska utslÀppen av formaldehyd?

– Vi har gjort ett antal mĂ€tningar och försökt optimera vĂ„r process. Vid senaste mĂ€tningen, efter vĂ„rt stora underhĂ„llsstopp dĂ€r vi gjorde en hel del insatser, nĂ„dde vi inte riktigt grĂ€nsvĂ€rdet, men det var vĂ€ldigt mycket nĂ€rmare. Vi fortsĂ€tter att jobba med det och vi har fortsatt vĂ€ldigt bra dialog med kommunen om hur vi ska jobba vidare.

NÀr var senaste gÄngen ni mÀtte?

– Senaste gĂ„ngen vi mĂ€tte var i oktober. Vi har ocksĂ„ gjort kompletterande mĂ€tningar i omgivningen och dĂ€r kan vi inte se nĂ„gra förhöjda vĂ€rden.

Har kommunen gett er nÄgot nytt förelÀggande?

– Nej, utan vi har en dialog kring hur vi jobbar med det och vi har informerat dem bĂ„de om mĂ€tvĂ€rden och vad vi kommer att göra framöver.

undefined
UtslÀppen av formaldehyd har minskat enligt Ikea Industrys egna mÀtningar, men företaget överskrider fortfarande grÀnsvÀrdet.

Under Äret har ni Àven överskridit era bullervillkor nattetid. Har ni kommit till rÀtta med problemet?

– Även dĂ€r gör vi en hel del Ă„tgĂ€rder kontinuerligt. Vi rĂ€knar med att vi ska klara vĂ„ra grĂ€nsvĂ€rden. Det Ă€r baserat pĂ„ simuleringar dĂ€r vi fĂ„r fram vĂ„ra vĂ€rden. Vi har en prioriteringslista dĂ€r vi betar av aktiviteter för att minska bullret till vĂ„ra grannar.

SÄ ni har fortfarande för höga vÀrden?

– NĂ€r vi gör en modell rĂ€knar vi med alla ljudkĂ€llor samtidigt, och det Ă€r inte verkligheten. I vĂ„r modell, dĂ€r vi rĂ€knar med alla ljudkĂ€llor, ligger vi över Ă€n sĂ„ lĂ€nge. Med de aktiviteter vi gör rĂ€knar vi med att komma under. Men det Ă€r vĂ€ldigt sĂ€llan som alla ljudkĂ€llor Ă€r igĂ„ng samtidigt. Jag har inget rakt svar pĂ„ om vi ligger över om du skulle gĂ„ ut och mĂ€ta i dag, för dĂ„ kan vi mycket vĂ€l ligga under, men vi rĂ€knar pĂ„ ett vĂ€rsta case och ska se till att klara det.

Gör ni inga mÀtningar utan bara simuleringar?

– Jag har stĂ€llt precis samma frĂ„ga som du stĂ€ller, om vi inte borde mĂ€ta, men det Ă€r svĂ„rt att göra en bra mĂ€tning, framför allt nattetid. Man mĂ€ter upp ljudkĂ€llorna och simulerar vilken pĂ„verkan vi har pĂ„ omgivningen. Nattetid Ă€r grĂ€nsvĂ€rdena sĂ„ lĂ„ga. Det Ă€r sĂ„ stor risk att vi fĂ„r in störningsljud frĂ„n andra – en bil som passerar omrĂ„det eller en fĂ„gel som kvittrar för nĂ€ra stör mycket mer. Det Ă€r dĂ€rför man gör simuleringar.

undefined
UtslÀppen av formaldehyd mÀts i skorstenen dÀr vattenÄngan frÄn Ikea Industrys torkanlÀggning gÄr ut.

Hur mycket överskrider ni grÀnsvÀrdena i simuleringarna?

– Det kan jag inte svara pĂ„.

InnebÀr satsningen pÄ en ny fabrik att era utslÀpp av miljöfarliga Àmnen kommer att öka?

– Nej, vi slĂ€pper inte ut nĂ„gonting mer frĂ„n den nya fabriken över huvud taget. Det vi slĂ€pper ut i formaldehyd Ă€r naturligt formaldehyd som finns i veden vi tar in. Det Ă€r inte nĂ„gonting vi tillsĂ€tter, utan det Ă€r sĂ„dant som frigörs i torkprocessen av trĂ€. Formaldehyd Ă€r ett naturligt Ă€mne i naturen, och framför allt i trĂ€rĂ„vara.

Vimmerby Tidning har sökt kommunen för en kommentar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!